Tvrdnje svjedoka
17

El Chapo dao 100 miliona dolara mita bivšem predsjedniku Meksika

Klix.ba
Joaquin Guzmen El Chapo i Enrique Pena Nieto
Joaquin Guzmen El Chapo i Enrique Pena Nieto
Bivši meksički predsjednik Enrique Pena Nieto prihvatio je mito od šefa narkokartela Sinaloa Joaquina Guzmana El Chapa koji mu je dao 100 miliona dolara, potvrdio je svjedok na sudu, objavio je BBC.

Alex Cifuentes tvrdi da je bio blizak Guzmanov saradnik godinama te je na sudu u New Yorku kazao da je vlastima rekao za mito još 2016. godine. Guzman je optužen da stoji iza narkokartela Sinaloa, najvećeg dobavljača droge za SAD. Pena Nieto je bio predsjednik Meksika između 2012. i 2018. godine.

Šezdesetjednogodišnjem Guzmanu se sudi u Booklynu od novembra nakon što je izručen iz Meksika kako bi se suočio s optužbama za krijumčarenje kokaina, heroina i drugih droga. Sjedinjene Američke Države ga smatraju šefom najvećeg narkokartela na svijetu.

Pena Neto je od El Chapa navodno tražio 250 miliona dolara, ali je na kraju pristao na 100 miliona dolara. Novac je dobio u oktobru 2012. godine, a dostavio mu ga je El Chapov prijatelj.

Cifuentes je bio El Chapova desna ruka te je radio kao njegov sekretar. Proveo je dvije godine skrivajući se od vlasti s njim u meksičkim planinama. Uhapšen je u Meksiku 2013. godine te je izručen SAD-u gdje je priznao krivnju za krijumčarenje droge kako bi postigao dogovor s tužiteljima.

Pena Nieto se još uvijek nije oglasio o ovim navodima, ali je ranije odbacio optužbe za korupciju.