Protiv režima Mohameda Morsija
0

El Baradei poziva na bojkot izbora: To će biti čin prevare

SRNA
Mohamed el Baradei
Mohamed el Baradei
Lider egipatske opozicije Mohamed el Baradei pozvao je danas na bojkot predstojećih parlamentarnih izbora.

El Baradei je pozvao Egipćane da bojkotuju izbore, koji počinju u aprilu, navodeći da bi proces pod režimom islamističkog predsjednika Mohameda Morsija bio "čin prevare".

Članovi "Muslimanskog pokreta", koji su pobijedili na svim izborima od 2011. godine nakon svrgavanja sa vlasti Hosnija Mubaraka, odbacili su svaku sugestiju da parlamentarni izbori neće biti pouzdani i predviđaju veliku izlaznost.

El Baradei je izvukao paralelu sa posljednjim parlamentarnim izborima održanim tokom Mubarakovog režima 2010. godine, koji su smatrani namješteni.

"Danas ponavljam svoj poziv, neću biti dio čina prevare", naveo je nekadašnji direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Predsjedavajući Gornjeg doma parlamenta Ahmed Fahmi rekao je nešto ranije da će Morsi izmijeniti datume predstojećih parlamentarnih izbora na zahtjev poslanika iz redova hrišćanske manjine.

Članovi Koptske crkve protiv su datuma održavanja izbora, koje je iznio Morsi, pošto se neki termini poklapaju sa proslavom Vaskrsa.

Morsi je 21. februara uveče objavio dekret o raspisivanju parlamentarnih izbora, koji će početi 27. aprila i biti završeni u junu.

U predsjedničkom dekretu navodi se da će izbori biti održani u četiri regionalne faze, usljed nedostatka posmatrača.

U dekretu se ističe da će izbori biti održani 27. i 28. aprila u Kairu u četiri druge provincije, a drugi krug je zakazan za 4. i 5. maj. Izbori u Gizi, Aleksandriji i još šest provincija biće 15. i 16. maja, a drugi krug 22. i 23. maja.

Osam provincija glasat će 2. i 3. juna, a drugi krug bi trebalo da bude 9. i 10. juna. Preostalih šest provincija izjašnjavat će se 19. i 20. juna, dok će drugi krug biti 26. i 27. juna.

Poziv novom sazivu Narodne skupštine na sjednicu biće upućen 6. jula.