Svijet
0

El-Baradei: Iranu treba 3-8 godina da napravi atomsku bombu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranu će trebati tri do osam godina da stvori nuklearnu bombu, izjavio je direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u intervjuu objavljenom u ponedjeljak i upozorio da ne treba žuriti u korišćenju sile kako bi se suzbile nuklearne ambicije Teherana.

Mohamed el-Baradei, direktor IAEA-e, izjavio je francuskim novinama Le Monde da ima više nego dovoljno vremena za diplomatiju, sankcije, dijalog i poticaje da urode plodom, prenosi Reuters.

Američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je u nedjelju da svijet neće samo stajati i dopuštati da Iran razvije nuklearno oružje, a Washington nije odbacio mogućnost napada.

Iran tvrdi da su njegovi planovi miroljubivi i negira kako želi proizvesti atomsku bombu.

"Ne mogui suditi o njihovim namjerama, ali pretpostavljajući kako Iran namjerava doći do nuklearne bombe, trebalo bi mu između tri i osam godina da to uspije. Sve obavještajne službe slažu se u vezi s tim", izjavio je El-Baradei za Le Monde.

"Želim odvratiti ljude od ideje da će Iran biti prijetnja od sutra i da smo upravo sada suočeni s pitanjem treba li Iran biti bombardiran ili mu dopustiti da ima bombu", izjavio je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

"Mi uopće nismo u takvoj situaciji. Irak je jasan primjer kako u mnogim slučajevima pribjegavanje sili povećava problem umjesto da ga rješava", kazao je.

Osim Irana, El-Baradei je izjavio kako se nada da će uskoro imati informaciju o izraelskom napadu prošlog mjeseca ma sumnjivo nuklearno postrojenje u Siriji, koji je okružen tajnovitošću.

Izrael je potvrdio da je izveo zračni udar po Siriji 6. septembra, ali nije opisao metu. Sirija je saopćila da je to samo bila zgrada u izgradnji.

El-Baradei je izjavio kako nema nikakvih informacija da je Sjeverna Koreja snabdijevala nuklearnom tehnologijom Siriju i kazao da Povelja UN-a dopušta upotrebu sile samo u suočavanju s trenutnom prijetnjom ili uz prethodno odobrenje svjetske organizacije.