Zbog apela za Gazu
0

El Baradei bojkotuje BBC

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei otkazao je intervju koji je obećao britanskoj državnoj radioteleviziji BBC, u znak protesta protiv odbijanja ove kuće da objavi apel za novčanu pomoć žrtvama sukoba u Gazi, javila je ova UN-ova agencija.

Direktor IAEA-e je "otkazao intervjue za svjetski TV servis i radio BBC zbog odbijanja direkcije BBC-a da objavi humanitarni apel", izjavila je glasnogovornica Melissa Fleming.

"On smatra da je ova odluka u suprotnosti s elementarnim pravilima ljudske pristojnosti koja se sastoji u tome da se pomogne ugroženim osobama", kazala je ona.

BBC, poslije njega i konkurentska kuća Sky News, izazvali su polemike odbivši da objave ovaj apel Odbora za katastrofe koji okuplja dvanaestak nevladinih organizacija, među kojim je i britanski Crveni križ.

BBC je pravdao odluku svojom "nepristranošću".

Odbijanje BBC-a u Velikoj Britaniji žestoko su kritizirali nadbiskupi, ministri, glasnogovornici opozicije, tv-gledatelji i pravnici i svi su tražili da se odluka preispita.