Aerodrom JFK
0

Ekvadorski sudija Moreno uhvaćen sa 6 kg heroina

Totalsport
Byron Moreno (Foto: AFP)
Byron Moreno (Foto: AFP)
Kontroverznog bivšeg ekvadorskog sudiju Byrona Morena, koji je skandaloznim odlukama obilježio Svjetsko nogometno prvenstvo 2002. godine, na njujorškom aerodromu JFK uhapsila je policija zbog navodnog posjedovanja šest kilograma heroina.

Ekvadorac je najbolje ostao zapamćen po neslavnom vođenju utakmice između domaćina Mundijala Južne Koreje (suorganizator s Japanom) i Italije. Talijani su u toj utakmici osmine finala upisali 2-1 poraz i otputovali kući.

Podsjetimo da su se "azzurri" nalazili u grupi G zajedno s Hrvatskom, Meksikom i Ekvadorom. U utakmicama protiv Hrvata i Meksikanaca poništena su im četiri regularno postignuta gola, da bi protiv Južne Koreje, pod vodstvom Guusa Hiddinka, Moreno poništio još jedan gol Talijana (zlatni pogodak Damiana Tommasija) kojim bi "azzurri" izborili plasman dalje. Na istoj je utakmici isključen Francesco Totti (nepravedno), dok su Azijati prolazili nekažnjeno za svoja padanja po terenu, a i sviran im je kontroverzni penal.

Kasnije iste godine Moreno je kažnjen s 20 utakmica zabrane dijeljenja pravde nakon što je za čak 13 minuta produljio utakmicu ekvadorske lige između klubova Deportivo Universita de Quito i Barcelona Sporting Club. Tokom te nadoknade utakmice Deportivo je postigao dva gola i preokrenuo 2-3 u pobjedu 4-3.

Po povratku na teren Moreno je zaradio novu suspenziju nakon što je na jednoj utakmici isključio trojicu igrača. Nedugo zatim se penzionisao, a sada je ponovno, doduše ne zbog nogometa, osvanuo u medijima.