Svijet
0

Ekvadorski lider pobjedio na parlamentarnim izborima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ekvadorski predsjednik Rafael Correa odnio je pobjedu na izborima za novu ustavotvornu skupštinu.

Zvanični rezultati izbora tek se trebaju objaviti, ali preliminarni rezultati pokazuju da Correina stranka kreće ka snažnoj većini u novoj skupštini.

Predsjednik se nada da će 130-člano tijelo raspustiti nacionalni Kongres, za koji tvrdi da je korumpiran i neefikasan, te da će povećati uticaj sirotinje.

Kritičari, međutim, tvrde da će reforme biti usmjerene ka većoj vlasti u predsjednikovim rukama.

Correini politički protivnici optužuju ga kako želi pretvoriti tu južnoameričku zemlju u socijalističku državu.

Četrdesetčetverogodišnji predsjednik stranke Alianza Pais nada se da će osvojiti više od dvije trećine glasova neophodnih da provede reforme koje je obećao.

Correa, bivši ministar ekonomije koji je preuzeo dužnost u januaru, izjavio je kako je dobio snažan mandat.

"Prihvatamo ovaj trijumf s velikom poniznošću i s potpunom odgovornošću. Znamo da ne možemo iznevjeriti", izjavio je on.

Siromašna andska zemlja smjenila je trojicu ranijih predsjednika u posljednjih deset godina a njene vlade koje su se smjenjivale jedna za drugom žestoko su kritikovane.

Opozicioni kandidat Gilmar Gutierrez, brat svrgnutog predsjednika Lucia Gutierreza, izjavio je da će njegova stranka čekati zvanične rezultate.

BBC-jev južnoamerički dopisnik Daniel Schweimler, međutim, tvrdi kako su više od 3.200 kandidata i složeni sistem glasanja ostavili mnoge glasače neodlučnim ili jednostavno zbunjenim.

Među kandidatima je nekoliko bivših misica, dugokosi monah koji hoda ulicama tražeći od glasača da otimaju od bogatih i maskirani borac protiv kriminala poznat kao "Kažnjavač", koji tvrdi da mu je lice pokriveno jer je alergičan na korupciju.

Tu su također evangelistrički kršćani i marksisti koji nude raznolike mjere, uključujući povratak smrtne kazne i nacionaliziranje naftne industrije zemlje.