Nagovještaj izručenja?
0

Ekvador predaje SAD-u privatne stvari Juliana Assangea

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekvador je počeo predavati SAD-u neke od stvari koje su bile u posjedu suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea nakon njegovog boravka u ambasadi u Londonu, prenosi BBC.

Ministar vanjskih poslova Ekvadora Jose Valencia odobrio je zapljenu ličnih predmeta Juliana Assangea ranije ovog mjeseca. Materijal uključuje rukopise, pravne dokumente, medicinsku dokumentaciju i elektronsku opremu.

Advokat Juliana Assangea kaže da je taj potez presedan u historiji boravaka u azilu.

"Ekvador je grubo prekršio najosnovnije norme institucije azila tako što predaje sve lične stvari azilanta neselektivno zemlji od koje je bio zaštićen", dodao je advokat Aitor Martinez.

Valencia je prošle sedmice saopćio da odluku o dijeljenju predmeta s američkim vlastima treba donijeti tamošnje tužilaštvo.

Glavni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson izjavio je da nema sumnje da je Ekvador "manipulirao" stvarima koje je poslao u SAD.

Podsjećamo da SAD traži Assangeovo izručenje iz Velike Britanije zbog njegove navodne uloge u objavljivanju povjerljivih vojnih i diplomatskih materijala koje je WikiLeaks objavio 2010. godine.