Novi problemi
14

Ekvador odbacio tužbu Juliana Assangea, prijeti mu izbacivanje iz ambasade

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema pisanju RT, ekvadorski sudija odbacio je tužbu Juliana Assangea u kojoj se protivi revidiranim uvjetima njegovog azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje osnivač Wikileaksa boravi od 2012. godine.

Julian Assange je ranije pokrenuo ovaj pravni postupak protiv vlade Ekvadora koju optužuje da krši njegova osnovna ljudska prava i slobode.

Suosnivač Wikileaksa živi u ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji od 2012. godine, nakon što je zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Ambasada Ekvadora u Londonu nedavno je dodijelila Assangeu set kućnih pravila kojih se trebao pridržavati, a mogao bi se suočiti i s hapšenjem u slučaju da ih prekrši. S obzirom na to da Assangeu pravila nisu odgovarala, odlučio je pokrenuti sudski postupak protiv Ekvadora.

Iz Wikileaksa su također nedavno saopćili kako je ekvadorska vlada zaprijetila da će ukloniti zaštitu koju je Assange dobio od njih kao politički azilant. Najavljeno je čak i oduzimanje mačke Julianu Assangeu koju je dobio od svoje djece zbog navodne nebrige.

Isto tako, Ambasada Ekvadora u Velikoj Britaniji je u martu zabranila i internet vezu Julianu Assangeu optužujući ga za "miješanje u poslove drugih zemalja". Međutim, tokom prošle sedmice rekli su da će mu biti dopušteno ograničeno korištenje interneta.

"Mjere Ekvadora protiv Juliana Assangea široko je osuđujući čin od strane mnogih zajednica koje se bave borbom za ljudska prava", saopćili su iz Wikileaksa.

Iz Wikileaksa također su naveli da je vlada Ekvadora odbila dopustiti posjetu generalnog konzula Human Rights Watcha Dinaha PoKempnera Julianu Assangeu te da nije dozvolila nekoliko sastanaka s njegovim advokatima.

Advokati Assangea također su izjavili da osporavaju zakonitost "specijalnog protokola" Vlade Ekvadora koji dovodi do situacije da njegov politički azil zavisi od "cenzuriranja" njegove slobode mišljenja, govora i udruživanja.