Svijet
0

Ekstremni vremenski i klimatski uslovi očekuju nas i u 2017. godini

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su 2016. godine zabilježene rekordne temperature na svjetskoj skali i registrovano otapanje leda i rast nivoa mora, iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO) upozoravaju da će se ekstremni vremenski i klimatski uslovi nastaviti i ove godine.

Drastične promjene u globalnom klimatskom sistemu ove godine uključit će i "tople talase" na Arktiku, prenosi BBC.

Ovo upozorenje stiglo je nakon što je WMO danas objavila godišnji izvještaj o stanju globalne klime, koji potvrđuje ranije podatke o tome da je 2016. bila najtoplija godina u historiji.

Prošlogodišnji izvještaj WMO-a o klimatskom stanju u svijetu sačinjen je od rezultata istraživanja iz 80 nacionalnih meteoroloških stanica. U poređenju sa razdobljen od 1961. do 1990. godine, 2016. godina bila je toplija za 0,83 stepeni od prosjeka.

"Povećanje globalne temperature prouzrokovano je drugim promjenama koje nastaju u klimatskom sistemu. Globalna prosječna temperatura mora također je prošle godine bila veća, nivo mora nastavio je rasti, a površina arktičkog leda bila je daleko ispod prosjeka tokom godine", kazao je glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Šef Svjetskog programa za istraživanje klime David Carlson kazao je da će 2017. godinu obilježiti "druge značajne promjene širom planete koje će dovoditi u pitanje naše poimanje klimatskog sistema", prenio je BBC.