London
0

Ekstremisti proglašeni krivima za napad 2006.

FENA
Foto: AFP/Metropolitan Police/File
Foto: AFP/Metropolitan Police/File
Trojica britanskih muslimanskih ekstremista u ponedjeljak su proglašena krivima zbog pokušaja podmetanja bombi domaće izrade na prekookeanskim letovima u putničkim avionima u ljeto 2006., izvijestio je u ponedjeljak sud u Londonu.

Urota je spriječena zahvaljujući ažurnosti tajnih službi. U protivnom bi to bio jedan od najtežih zločina nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. te bi u ime islama poginulo puno žrtava, saopćio je sud, a prenijele agencije.

Skupina muslimanskih ekstremista u augustu 2006. namjeravala je u samoubilačkim napadima tekućim vodikovim-peroksidom, kojim su napunili boce za voćne sokove, srušiti sedam aviona na prekookeanskim letovima za Kanadu i SAD. Nakon tog incidenta zabranjeno je unošenje bilo kakve tekućine u avione.

Porota Woolwich Crown Courta osudila je 28-godišnjeg Abdula Ahmeda Alija za urotu; 28-godišnji Tanvir Husein i 29-godišnji Asa Sarvar također su proglašeni krivima po istim tačkama optužnice.

Sva trojica muškaraca rođena su u Britaniji, ali su održavali bliske veze s Pakistanom. Presude će im biti izrečene iduće sedmice. Još četvorica njihovih kolega oslobođena su optužbi.

Londonski The Times u redakcijskom komentaru podsjeća u utorak da je ovo bilo drugo suđenje toj grupi i da trojicu osuđenih porota prvi put nije proglasila krivima.

Tokom ponovljenog postupka policija je poduzela sve mjere opreznosti.

Na sudu su prikazani oproštajni videosnimci koje su trojica osuđenih napravila pripremajući napade i oprema koju su nabavili kako bi izazvali eksplozije koje bi srušile avione iznad Atlantika.

Ključno je međutim bilo, slažu se Times i ostali dnevnici, to što je britansko tužilaštvo preko američkih sudova primoralo internetsku kompaniju Yahoo da dostavi kodirane e-mail poruke u kojima su osuđeni planirali napade.

Da ih porota nije osudila, bio bi to, konstatira Times, katastrofalan udarac borbi protiv terorizma.

Britanski građani više ne bi ozbiljno shvatali upozorenja da im je sigurnost ugrožena, ponovo bi poraslo nezadovoljstvo zbog ograničenja unošenja boca sa tečnošću u avione, a muslimani bi optužili vladu da se okrenula protiv njih, piše Times.