Svijet
0

Ekstremisti preuzeli kontrolu nad Crvenom džamijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pripadnici ekstremističke grupe povezane s Al-Qaidom preuzeli su nadzor nad Crvenom džamijom u Islamabadu, nakon što su smijenili vjerskog vođu koji je do nedjelje nadzirao opkoljene islamiste, saopćili su pakistanski dužnosnici.

"Ekstremistički militanti preuzeli su nadzor nad Crvenom džamijom", izjavio je ministar za vjerska pitanja Hijaz-ul-Haq. "Strahujemo da ne počnu ubijati žene i djecu kako bi iznudili od vlasti dopuštenje da slobodno napuste džamiju", dodao je.

Prema riječima ministra, među ekstremistima se nalaze neki militanti koji su došli iz Uzbekistana.

Uzbekistanci, Arapi i Čečeni, koji pripadaju Al-Qaidi, sklonili su se u planinske regije zapadnog Pakistana nakon što su Sjedinjene Države zauzele Afganistan 2001. godine.

Prema vlastima, ekstremisti su preuzeli nadzor nad Crvenom džamijom od Abdula Rashida Ghazija, zamjenika vjerskog dužnosnika ove fundamentalističke ustanove.

Zvaničnici pakistanskih službi sigurnosti i izvor unutar Crvene džamije saopćili su da sada džamijom upravljaju ljudi Harkatula Džihada-e-Islamija, pakistanske grupe povezane s Al-Qaidom koja je proglašene ilegalnom.

"Na temelju informacija kojima raspolažemo sumnjamo da su dva zapovjednika ove grupe u džamiji i da oni izdaju naredbe islamističkim studentima zatočenim u nutra, izjavio je jedan od zvaničnika.

Izvor u džamiji, koji je želio ostati anoniman zbog straha za svoju sigurnost, rekao je da je Abu Zar vođa grupe Harkatul-Džihad-e-Islami.

Abu Zar je bivši saučesnik šefa Harkatula Amjada Farooqija, optuženog da je odveo treću ličnost Al-Qaide, Khalida Sheika Mohameda do mjesta gdje je ubio američkog novinara Daniela Pearla u Karachiju.