|

Ekstremisti planirali masovno ubistvo u centru Praga

Ekstremisti planirali masovno ubistvo u centru Praga
0
F
FENA
6.10.2006. u 12:57
0
komentara
0

dijeljenja
Ekstremisti planirali masovno ubistvo u centru Praga
Islamski ekstremisti planirali su da otmu na desetke Jevreja u Pragu i drže ih kao taoce prije nego što ih ubiju, javile su u petak dnevne novine Mlada Fronta Dnes.
Vodeće češke novine navele su riječi neimenovanih izvora bliskih obavještajnim agencijama da će zatočenici biti držani u praškoj sinagogi, dok će njihovi otmičari uputiti golemi spisak zahtjeva za koje znaju da se ne mogu ispuniti.

Kada se tim zahtjevima - koje izvori nisu konkretizirali - ne bude udovoljilo, ekstremisti bi raznijeli zgradu, ubivši sve u njoj, dodaju novine, prenosi Reuters.

Novine, koje su pružile samo škrte detalje, nisu javile da li je bilo ikakvih hapšenja i nisu konkretizirale identitet ekstremista.

Vlada je 23. septembra razmjestila naoružane stražare oko desetaka zgrada i na ulicama češke prijestonice nakon što su službe sigurnosti uputile upozorenje da je napad pitanje trenutka.

Premijer Mirek Topolanek i vladini zvaničnici otada su odbijali otkriti detalje o tome od kakvog se napada strahovalo u Pragu.

"Nisam ovlašten pružiti bilo kakvu informaciju o tome", navele su novine Topolanekove rtiječi kada je odgovarao na pitanje da prokomentira informaciju koju su dali izvori.

"U skladu s vladinom odlukom ja samo nastavljam insistirati da su mjere i obim informacija pruženi u javnosti srazmjerni informaciji koju smo dobili od obavještajnih zvaničnika i vrsti prijetnje", kazao je.

Praški Stari grad sjedište je jevrejske četvrti koju hiljade turista - od kojih su mnogi Jevreji - preplavi kako bi obišli stoljećima stare sinagoge i grobove.

Češka nekada prosperitetna jevrejska zajednica razorena je tokom Drugoga svjetskog rata.

Prag nije bio metom terorističkih napada u prošlosti, iako su snažne sigurnosne mjere poduzete prije nekoliko godina u centru grada kako bi se zaštitilo sjedište Radija Slobodna Evropa koji finansira američka vlada.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.