Svijet
0

Ekstremisti planirali masovno ubistvo u centru Praga

FENA
Islamski ekstremisti planirali su da otmu na desetke Jevreja u Pragu i drže ih kao taoce prije nego što ih ubiju, javile su u petak dnevne novine Mlada Fronta Dnes.

Vodeće češke novine navele su riječi neimenovanih izvora bliskih obavještajnim agencijama da će zatočenici biti držani u praškoj sinagogi, dok će njihovi otmičari uputiti golemi spisak zahtjeva za koje znaju da se ne mogu ispuniti.

Kada se tim zahtjevima - koje izvori nisu konkretizirali - ne bude udovoljilo, ekstremisti bi raznijeli zgradu, ubivši sve u njoj, dodaju novine, prenosi Reuters.

Novine, koje su pružile samo škrte detalje, nisu javile da li je bilo ikakvih hapšenja i nisu konkretizirale identitet ekstremista.

Vlada je 23. septembra razmjestila naoružane stražare oko desetaka zgrada i na ulicama češke prijestonice nakon što su službe sigurnosti uputile upozorenje da je napad pitanje trenutka.

Premijer Mirek Topolanek i vladini zvaničnici otada su odbijali otkriti detalje o tome od kakvog se napada strahovalo u Pragu.

"Nisam ovlašten pružiti bilo kakvu informaciju o tome", navele su novine Topolanekove rtiječi kada je odgovarao na pitanje da prokomentira informaciju koju su dali izvori.

"U skladu s vladinom odlukom ja samo nastavljam insistirati da su mjere i obim informacija pruženi u javnosti srazmjerni informaciji koju smo dobili od obavještajnih zvaničnika i vrsti prijetnje", kazao je.

Praški Stari grad sjedište je jevrejske četvrti koju hiljade turista - od kojih su mnogi Jevreji - preplavi kako bi obišli stoljećima stare sinagoge i grobove.

Češka nekada prosperitetna jevrejska zajednica razorena je tokom Drugoga svjetskog rata.

Prag nije bio metom terorističkih napada u prošlosti, iako su snažne sigurnosne mjere poduzete prije nekoliko godina u centru grada kako bi se zaštitilo sjedište Radija Slobodna Evropa koji finansira američka vlada.