Svijet
2

Eksploziju u Pragu najvjerovatnije uzrokovao plin, povrijeđeno 40 osoba

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 40 osoba povrijeđeno je u snažnoj eksploziji koja je uzrokovala ogromnu materijalnu štetu na poslovnoj zgradi u centru Praga u ponedjeljak ujutro.

Vlasti vjeruju kako se spaljena tijela nalaze ispod ruševina. Još uvijek nije poznato šta je uzrokovalo eksploziju u Divadelni ulici u starom dijelu Praga oko deset sati po lokalnom vremenu, ali se sumnja da je to bio plin, kazao je glasnogovornik policije Tomas Hulan.

Ulica je nakon eksplozije bila prekrivena krhotinama stakla i potpuno blokirana. Ljudi iz okolnih zgrada na kojima su usljed detonacije popucala stakla, su evakuirani.

Šef spasilačkog tima Zdenek Schwarz kazao je da je povrijeđeno najmanje 40 ljudi, među kojima četvero ima teške povrede. Među povrijeđenima navodno ima i stranih turista. Neki od povrijeđenih prevezeni su u prašku bolnicu. Mnogi ljudi, povrijeđeni krhotinama stakla, zbrinuti su na mjestu nesreće.

Glasnogovornica vatrogasaca Pavlina Adamcova izjavila da se ruševine pretražuju uz pomoć pasa tragača. Izjavila je kako je prijavljen nestanak dvoje ili troje ljudi.

Prozori okolnih zgrada, stotinama metara od mjesta eksplozije, uključujući i one na Nacionalnom teatru, su polomljeni.

Zatvaranje ulice u kojoj se dogodila eksplozija uzrokovalo je veliku prometnu gužvu u centru Praga i zabrinutost i zbunjenost nekoliko hiljada turista koji se nalaze u gradu. Češki premijer Peter Necas izjavio je da je "duborko dirnut tragedijom uzrokovanom eksplozijom plina".