Svijet
7

Eksplozije u velikoj avionskoj bazi u Damasku

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Snažne eksplozije odjeknule su u velikoj avionskoj bazi u sirijskoj prijestolnici Damasku u Srijedu, saopćila je posmatračka grupa.

Nakon eksplozija izbila je vatra u bazi Mazzeh u istoimenom naselju zapadno od Damaska, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Posmatračka grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopćila je kako još nije jasno da li je baza pogođena u zračnim udarima.

Panarapska al-Mayadeen TV javila je, ipak, pozivajući se na vojne izvore, da su izraelski avioni bombardirali ciljeve unutar baze.

Dodala je da su izraelski borbeni avioni ispalili projektile iz libanskog zračnog prostora. Zvanični sirijski mediji još nisu komentirali incident.

Ukoliko se pokaže tačnim, to bi bio drugi izraelski zračni napad u manje od deset dana. Izraelski borbeni avioni 30. novembra su ispalili rakete na vojne položaje u zapadnom Damasku, nanoseći štete na imovini, navodi se u vojnom saopćenju.

Izrael često opravdava zračne udare ili kao odmazdu za zalutale granate koje padaju na oblasti pod njegovom kontrolom na Golanskoj visoravni ili kao napade na položaje libanske grupe Hezbollah u Siriji, prenosi Xinhua.