Bugarska
0

Eksplozije u skladištu municije kod Sofije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Niz snažnih eksplozija na odlagalištu starog naoružanja u predgrađima Sofije četvrtak je uzdrmao bugarsku prijestolnicu, izazivajući paniku među hiljadama ljudi i razbijajuući prozorska stakla, saopćile su vlasti i očevici.

Eksplozije, koje su se desile u blizini sela Čelopečene na istočnim rubovima Sofije, nisu izazvale nikakve žrtve, saopćio je ministar odbrane Nikolaj Conev na državnoj televiziji, prenosi AP.

Nejasno je da li ima povrijeđenih ili veće štete. Ministarstvo je saopćilo da su stražari u vojnoj bazi, koji su skladištili staru municiju kako bi je uništili, evakuirani.

Spasioci nisu bili u stanju da dođu do mjesta glavne eksplozije jer je municija nastavila da eksplodira, saopćili su policija i zvaničnici civilne zaštite.

"Jutros je u 6.30 sati vatra izbila u području Čelopečene i eksplozije su uslijedile", navodi u saopćenju za javnost ministarstvo za vanredne situacije.

Vlasti su zatvorile Sofijski međunarodni aerodrom na sjeveroistoku grada dok se situacija ne proglasi sigurnom za letove, saopćilo je ministarstvo saobraćaja. Dolazeći letovi su preusmjereni na aerodrom u južnom gradu Plovdicvu.

Mjesto u kojem je bila vojna jedinica je okruženo. Predsjednik Georgi Parvanov i drugi visoki zvaničnici otputovali su na mjesto nesreće, dok je premijer Sergej Stanišev sazvao vanrednu sjednicu vlade.