Holandija
0

Eksplozija u tvornici hemikalija, nema žrtava

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Strahovit požar buknuo je nakon eksplozije u tvornici hemikalija Chemie-Pack, u industrijskoj zoni pored Rotterdama u Holandiji.

Požar je izbio tokom jučerašnjeg dana, a plameni jezici sezali su i do visine od 40 metara, piše Reuters, pozivajući se na holandske medije. Oblak dima, koji se uzdizao iz zapaljene tvornice hemikalija, kreće se sjeverom stigao je do grada Dordrechta.

Iako je dim pun toksičnih hemikalija, holandske vlasti tvrde kako nisu primile dojave o eventualnom zagađenju naseljenih područja. Direktor Waste Productsa, dr. De Ridder tvrdi kako je učinjeno sve kako bi se spriječila još veća katastrofa.

"Imamo i spremnike pune zapaljivih tvari, obrađujemo ostatke boja i sve je to vrlo zapaljivo. Spremni smo držati sve pod kontrolom, ali protiv ovakvog požara ne možemo baš puno učiniti", istaknuo je.

Stanovništvu na jugozapadu provincije Zuid-Holland, savjetovano je iz nadležnog ministarstva da ne napuštaju domove te da zatvore sve prozore. Iako je požar bio strahovit i trajao satima, u njemu nije bilo žrtava.