Novi Zeland
0

Eksplozija u rudniku ugljena, nestalo 30 rudara

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Najmanje 30 rudara nestalo je nakon eksplozije u rudniku ugljena na Novom Zelandu, saopćile su vlasti te zemlje.

U saopćenju policije navodi se da se nekoliko ekipa Hitne službe nalazi oko rudnika Rike River, koji se nalazi u blizini grada Atarau, međutim informacija o rudarima još nema.

Gradonačelnik Tony Kokshoorn istakao je u izjavi za državni radio da se nakon eksplozije rudarima, njih 30, izgubio svaki trag.

"Ne znamo na kojoj se dubini dogodila eksplozija, ali sigurni smo da je bila velika. Uz malo sreće moglo bi sve biti u redu. Ali 25 do 30 rudara je nestalo", istakao je Kokshoorn.

Izvršni direktor rudnika ugljena, Peter Wittal, potvrdio je da se u rudniku dogodila eksplozija, te dodao da su dvojica rudara uspjela izaći iz rudnika i da policija razgovara s njima, nakon čega će imati više informacija.

Prema prvim podacima kojim nadležni raspolažu, eksplozija se dogodila na 1.500 metara dubine, a najmanje 30 rudara ostalo je uz rudniku.

Ministar rudarstva, Gerry Brownlee, istakao je da su u tom rudniku građeni izlazi za hitne slučajeve, ali nije siguran hoće li se rudari uspjeti probiti do njih.

Oko rudnika kruže dva helikoptera za spašavanje, a na terenu je i deset ekipa hitne pomoći, saopćili su nadležni, prenio je AP.

Rudnik je počeo s radom prošle godine i ima 2,4 kilometra dug tunel ispod Paparoa, koji se gradio deset godina. Iz rudnika se iskopava ugalj za industriju čelika, a prva isporuka od 20 tona uglja izvršena je februara ove godine.

Riječ je o jednom od rijetkih podzemnih rudnika uglja na Novom Zelandu, gdje imaju 22 otvorena rudnika ugljena u kojima se godišnje proizvodi oko pet miliona tona uglja.