Bomba u Sofiji
0

Eksplozija u izdavačkoj kući, povrijeđen noćni čuvar

FENA
Foto: sofiaecho.com
Foto: sofiaecho.com
U Sofiji je u četvrtak ujutro u zgradi u kojoj su smješteni izdavačka kuća Milenij i listovi Galerija i Retro aktivirana eksplozivna naprava, najvjerojatnije ručne izrade, uviđaj je u toku, a lakše je ozlijeđen noćni čuvar.

Vlasnik Galerije Neđalko Neđalkov izjavio je da se eksplozija dogodila na katu koji je izdan Galeriji i da je naprava bila postavljena ispred ulaznih vrata toga sedmičnika.

"Noćni čuvar Galerije, koji je jedini bio u prostorijama, lakše je ozlijeđen", dodao je on u izjavi za Bugarsku nacionalnu televiziju (BNT).

Izdavačka kuća Milenij postala je poznata nakon što je objavila seriju od 17 knjiga o ubijenim bosovima.

Glavna i odgovorna urednica Galerije Kristina Patraski rekla je kako je uvjerena da je bomba prijetnja njenom listu, kao i da u redakciji nije bilo fleševa ili nekih drugih informacija.

"Niko neće napadati izdavačku kuću koja objavljuje knjige - umjetničku i drugu literaturu", dodala je.

Bugarski sedmičnik Galerija postao je popularan nakon objavljivanja stenograma s prisluškivanim razgovorima, prenio je Tanjug.

Prvi stenogram razgovora između ministra financija Simeona Đankova i njegovog zamjenika Vladislava Goranova objavljen je početkom januara, a nekoliko dana kasnije objavljena su tri nova razgovora - dva između premijera Bojka Borisova i direktora Uprave bugarskih carina Vanje Tanova i jedan između Tanova i njegovog bivšeg zamjenika Antonija Strandževa .

Policija je blokirala mjesto gdje je aktivirana eksplozivna naprava i u toku je uviđaj.