Svijet
0

Eksplozija prekinula dovod nafte između Iraka i Turske

FENA
U toku noći s nedjelje na ponedjeljak na jugoistoku Turske eksplozija je prekinula snabdijevanje naftom koja dolazi iz Iraka, saopćili su u ponedjeljak lokalni izvori.

Eksplozija praćena požarom je oštetila naftovod između Kirkuka (u Iraku) i Cejhana (u Turskoj) u blizini grada Silopija na iračkoj granici, precizirali su agenciji AFP isti izvori.

Vlasti nisu bile u mogućnosti da kažu da li se radi o sabotaži kurdskih pobunjenika Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je aktivna u ovoj oblasti, ili su u pitanju kradljivci nafte.

Aktivisti zabranjenog pokreta PKK-a sabotirali su naftovod u nekoliko navrata u prošlosti, u sklopu njihove oružane borbe protiv vlade u Ankari.

Arapski pobunjenici su često uzimali za metu naftovod na iračkoj teritoriji nakon što su Sjedinjene Američke Države izvršile invaziju na Irak 2003. godine.

Dužine 970 kilometara, on povezuje naftni centar u Kirkuku s lukom Cejhan na turskoj mediteranskoj obali, transportirajući između 450.000 i 500.000 barela sirove nafte na dan.

Budžet iračke vlade uglavnom zavisi od prihoda od nafte.