Pakistan
0

Eksplozija na skupu, napad na vozilo konzulata SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 30 ljudi je povrijeđeno u eksploziji koja se dogodila u utorak na skupu nacionalističkih partija u pakistanskoj provinciji Balučistan, dok su nepoznati napadači, na drugom kraju zemlje, otvorili vatru na vozilo dobro čuvanog konzulata SAD-a u gradu Peshavaru, ali tom prilikom niko nije povrijeđen.

Ručno napravljena bomba, koja je bila sakrivena na jednom motociklu, eksplodirala je u gradu Dera Alah Jar na skupu političkih aktivista i plemenskih lidera koji obilježavaju godišnjicu pogibije njihovog vođe Nawaba Aqbara Bugtija, ubijenog u jednoj operaciji pakistanske vojske.

"Niko nije poginuo u eksploziji, ali je osmero povrijeđenih koji se nalaze u bolnici u kritičnom stanju", izjavio je neimenovani policijski zvaničnik.

Nacionalističke partije i pobunjenici u provinciji Balučistan godinama traže širu autonomiju i veći udio u podjeli prihoda od eksploatacije ruda i plina u toj provinciji na jugozapadu zemlje, navodi agencija DPA.

U međuvremenu su u prijestolnici sjeverozapadne granične provincije, Peshawaru, nepoznati napadači iz džipa otvorili vatru na vozilo američkog konzulata u kome su se u trenutku napada nalazila tri službenika tog konzulata.

Glasnogovornik američke ambasade u Islamabadu izjavio je da došlo do "sigurnosnog incidenta", ali da niko od zaposlenih u konzulatu nije povrijeđen, već da je samo pričinjena manja materijalna šteta na vozilu.

On nije želio kazati ko se nalazio u vozilu, ali je policija saopćila da je među putnicima bio "glavni čovjek" konzulata.

Agencija AFP je ranije javila da je jedna američka diplomatkinja izbjegla u utorak napad nepoznate osobe, zahvaljujući svome oklopnom vozilu, u Peshawaru, na sjeverozapadu Pakistana, nedaleko do plemenskih zona u kojim se vojska bori s talibanima bliskim Al-Qaidi, saopćila je policija.

Lynne Tracy, zvaničnica visokog ranga u američkom konzulatu u Peshawaru, pošla je na posao kada se jedno vozilo zaustavilo pored njenog vozila, kazao je Ashad Khan, policijski oficir u Peshawaru.

"Jedan muškarac je otvorio prozor i pucao iz automatske puške, ali diplomatkinja nije pogođena", dodao je on.

Vozač je naglo pokrenuo vozilo unazad i udario jedan mali taksi na tri točka, čiji je vozač lakše povrijeđen, kazao je policajac.

Agencije podsjećaju da je konzulat SAD-a u Karachiju bio meta napada bombaša-samoubice 2006. godine kada je jedan američki diplomat ubijen.