Snabdijeva Latviju
18

Eksplozija na plinovodu u Litvaniji na dan obilježavanja borbe za nezavisnost od SSSR-a

S. M.
Na plinovodu u Litvaniji, na koji je direktno povezana Latvija, došlo je do eksplozije na dan obilježavanja borbe Litvanije za nezavisnost od Sovjetskog saveza.

"Eksplozija se dogodila u okrugu Panevezys, u sjevernoj Litvaniji  - rekao je tamošnji operater za prijenos plina Amber Grid", prenosi Sky News.

Litvanski javni servis LRT prikazao je snimke požara na tom području, dok se policija pripremala evakuirati obližnje selo koje ima oko 700 stanovnika, izvijestila je baltička novinska agencija BNS. Nema izvještaja o povrijeđenim ili smrtnim slučajevima.

"Istražujemo uzrok eksplozije", rekao je glasnogovornik Amber Grida.

Odmah je obustavljena isporuka gasa oštećenim gasovodom, koji opslužuje sjevernu Litvaniju i baltičku susjednu Lativu.

"Čuli su se neočekivani zvuci, činilo se kao da avioni lete negdje nisko. Eksplodirao je gasovod visokog pritiska na strani Valakėliaia, na putu Pasvalis-Šiauljai, nekoliko kilometara od Pasvalisa“, rekao je gradonačelnik okruga Gintautas Gegužinskas.

Očekuju se dalji prekidi u opskrbi energijom, iako su iz Latvije istakli da još uvijek nemaju problema s snabdijevanjem.

"Čuli su se neočekivani zvuci, činilo se kao da avioni lete negdje nisko – eksplodirao je gasovod visokog pritiska na strani Valakėliaia, na putu Pasvalis-Šiauljai, nekoliko kilometara od Pasvalisa“, rekao je gradonačelnik okruga Gintautas Gegužinskas.

Taj plinovod koristi litvanska nacionalna plinska kompanija (Amber Grid) za prijenos plina na sjever zemlje i opskrbu susjedne Latvije.

"Odmah smo počeli da istražujemo okolnosti incidenta i osiguravamo snabdijevanje gasom potrošača", rekao je Nemunas Biknius, izvršni direktor Amber Grid-a u saopćenju.

"Prema početnoj procjeni, ne vidimo nikakav zloćudan uzrok, ali istraga će obuhvatiti sve moguće opcije", dodao je.

Litvanija danas obilježava Dan branitelja slobode u čast onih koje su sovjetske trupe ubile 13. januara 1991. u glavnom gradu Vilniusu, kada se zemlja odvojila od SSSR-a.

Četrnaest ljudi je poginulo, a stotine je ranjeno braneći TV toranj, dok su ruske trupe pokušavale da sruše novu litvansku vladu koja je proglasila nezavisnost godinu ranije 1990. godine.

Odmah je obustavljena isporuka gasa oštećenim gasovodom, koji opslužuje sjevernu Litvaniju i susjednu Latviju. Očekuju se dalji prekidi u opskrbi energijom.