Nigerija
0

Eksplozija i požar u luci u Lagosu, povrijeđene četiri osobe

FENA
U eksploziji, najvjerovatnije slučajnoj, poslije koje je uslijedio požar, povrijeđene su četiri osobe u srijedu u luci u Lagosu, najvećem gradu Nigerije. Brzim dolaskom spasilaca izbjegnuta je moguća katastrofa, izjavili su spasioci.

Eksplozija se dogodila u okrugu Apapa na brodu koji je trebalo da istovari gorivo u pristanište. Vatra koja je uslijedila stvorila je ogroman dim. Trebalo je dva sata da se ona savlada, ali nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

"Jedan brod je pokušavao da iskrca gorivo u cisternu vlasnika (nigerijske firme ) MRS, i izbio je požar čiji tačan uzrok ja ne znam", rekao je Ibrahim Farinloye iz Nacionalne agencije za hitno spašavanje.

Zvaničnik sigurnosti u MRS-u je dodao da je eksploziju uzrokovalo gorivo.

"Imali smo sreću da je spasilačka služba stigla na vrijeme. Vatra je mogla uzrokovati velike štete, ali je sada zaustavljena i nema mrtvih", dodao je on.

Zvaničnik Crvenog krsta Iteogu Adaku je potvrdio da su samo četiri osobe povrijeđene i odvedene u bolnicu da im se ukaže pomoć.

Stanovnici su ispričali da je eksplozija bila toliko snažna da je potresla susjedne zgrade. Nigerija, najnaseljenija afrička zemlja sa 160 miliona stanovnika najveći je proizvođač nafte na kontinentu.

Lagos se smatra za najnaseljeniji grad u Africi, iza Kaira.