Provincija Deir al-Zor
0

Eksplodirao naftovod u Siriji

FENA
Naftovod je eksplodirao u ponedjeljak u blizini grada Kuraja u provinciji Deir al-Zor na istoku Sirije, u trenutku kada su sirijske trupe započinjale vojnu operaciju u regionu, saopćili su opozicioni aktivisti.

"Eksplozija je bila veoma jaka. Odjeknula je u trenutku kada su se blindirani kamioni i tenkovi raspoređivali u regionu, što bi mogao biti uvod u vojni napad punih razmjera", rekao je Reutersu aktivista Šeik Ismail.

Izgleda da je došlo do detonacije bombe, koja je bila postavljena u blizini naftovoda, a dim se mogao vidjeti na udaljenosti od pet kilometara, dodali su aktivisti, prenosi Reuters.

Deir al-Zor je pokrajina poznata po proizvodnji nafte, a opozicioni izvori tvrde da se odatle krijumčari oružje pobunjenicima koji operišu pod zastavom slabo organizovane Slobodne sirijske armije.

Isti izvori tvrde da se pobunjenici u ovoj pokrajini naoružavaju i organizuju, naročito u protekla dva mjeseca, dok su režimske snage predsjednika Bašara al-Asada usredsređene na pokušaje da uguše pobunu u centralnom gradu Homsu i okolnim područjima, navodi Reuters.