{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eksperti IAEA stigli u Japan da procjene štetu na nuklearki

F
5.8.2007. u 12:16
0
0
Eksperti IAEA stigli u Japan da procjene štetu na nuklearki
0
Eksperti IAEA stigli u Japan da procjene štetu na nuklearki
Tim eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) doputovao je u Japan, gdje će pregledati štetu nastalu usljed zemljotresa na najvećoj svjetskoj nuklearnoj centrali "Kašivazaki-Kariva".
Gradić Kašivazaki pretrpio je najveće štete kada je 16. jula zemljotres snage 6,8 stepeni Rihterove snage pogodio prefekturu Njigata na obali Japanskog mora. Nuklearna centrala je pritom pretrpjela više desetina manjih oštećenja, a i manja količina radioaktivne vode izlila se iz centrale u more.

U zemljotresu nije oštećen nijedan od nuklearnih reaktora koji su građeni po strožim standardima od ostalih dijelova centrale.

Kako prenosi Tanjug, šest eksperata IAEA će u naredna četiri dana, pored obilaska centrale, razgovorati s upravom i radnicima da bi utvrdili kako je došlo do izljeva radioaktivne vode i procijenili nivo sigurnosti u centrali.

Na kraju posjete, stručnjaci IAEA razmijenit će mišljenja o stanju u centrali i mjerama zaštite od zemljotresa s predstavnicima Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost.

U Japanu ima 55 nuklearnih centrala koje proizvode 30 posto električne energije koja se potroši u toj zemlji. Centrala "Kašivazaki-Kariva", koja osigurava čak 47 posto energije kojom raspolaže "Elektrodistribucija Tokio" zatvorena je na šest mjeseci radi izvođenja radova na jačanju instalacija.

Oštećenja na ovoj centrali vjerovatno će utjecati na politiku japanske države koja je u sklopu napora za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte namjeravala da krene u izgradnju novih nuklearnih centrala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: