Svijet
0

Eksperti dovršavaju vodič o klimatskim promjenama

FENA
Klimatski pregovarači i vodeći naučnici u ponedjeljak su otvorili sedmicu dana dugu konferenciju kako bi dovršili precizan vodič o stanju globalnog zagrijavanja i onoga šta se može učiniti kako bi se zaustavilo pregrijavanje Zemlje.

Ekolozi i autori izvještaja očekuju napetu raspravu o tome šta bi trebalo uključiti u dokument i šta je preostalo za posljednji od četiri izvještaja koji u ovoj godini objavljuje Međuvladin panel o klimatskim promjenama, sudobitnik ovogodišnje Nobelove za mir, javio je AP.

Dokument koji će biti objavljen u subotu sumira na nekoliko desetaka stranica naučne dokaze o tome kako se Zemlja brzo zagrijava, o posljedicama koje su već uočene za milijarde ljudi i o mjerama koje bi se mogle poduzeti da se zadrži rast temperature na planeti od katastrofalnog nivoa.

O zbirnom izvještaju pregovarat će se iz dana u dan ove sedmice i potom će biti usvojen konsensuzom.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon prisustvovat će objavljivanju izvještaja koji će osigurati činjenični teren za ključni sastanak idućeg mjeseca na Baliju u Indoneziji. Ta konferencija će početi istraživanjem nove globalne strategije na smanjenju emisije gasova koji stvaraju efekt staklenika nakon isteka prve faze Protokola iz Kyota u 2012. godini, istorijskog sporazuma koji je obavezao na smanjenje emisije 36 zemalja.

Janos Pazstor, direktor Ekološkog programa UN-a, tijela koje je stvotrilo Međuvladin panel, izjavio je da će ovosedmični izvještaj biti jedan dokument koji će hiljadama delegata u Baliju "biti ubačen u njihove torbe i ponijet će ga nazad u svojim džepovima".

Ovosedmični izvještaj bit će prvi koji će uključivati kratko poglavlje o "robusnim nalazima i ključnim neizvjesnostima" u kojem autori biraju ono što vjeruju da su najbitnija uvjerenja i sumnje oko klimatskih promjena.

"Prikupljamo one tvrdnje u koje smo veoma uvjereni i one u koje imamo manje povjerenja. To je prilično složena diskusija", izjavio je Bertz Metz, jedan od 40 autora.

Neke delegacijee žele istaknuti određene stavove, a druge ih nastoje izbjeći, kazao je.