Svijet
0

Ekspanzija tropskog pojasa prijeti milionima

Sarajevo-x.com
Tropski pojas koji se zbog globalnog zagrijavanja širi brže nego je i jedan kompjuter predvidio, mogao bi ugroziti živote miliona ljudi širom Zemlje. Širenje ovog pojasa prema sjeveru i jugu neminovno će dovesti do promjene klime, a time i do velikih prirodnih katastrofa, oluja i suša.

U opsežnoj naučnoj studiji koja je objavljena danas u britanskom The Independentu, a predstavljena na konferenciji u Baliju, naučnici su upozorili da širenje tropskog pojasa prema sjeveru i jugu planete prijeti milionima ljudi.

Promjena klime ima veliki utjecaj na tropski pojas jer ga "gura" i širi prema polovima i to brzinom koju nisu predvidjeli ni kompjuteri. Prema kompjuterskim procjenama, ovakav scenario se trebao događati tek za jedno stoljeće. Naučnici su otkrili da se tropski pojas u posljednjih 25 godina proširio oko 278 kilometara što je znači da će se mnoge zemlje suočiti sa tropskom klimom.

Promjena smjera vjetrova i obilne kiše dovest će do potpunog obrata u klimi, dok će suše pogađati druge dijelove Zemlje.

O ovome, ali i drugim problemima raspravljat će se na konferenciji UN-a o promjeni klime u Baliju.