Svijet
0

Ekskomunicirani nadbiskup zaredio oženjene svećenike

FENA
AP
AP
Ekskomunicirani afrički nadbiskup Emmanuel Milingo u nedjelju je dvojicu oženjenih muškaraca zaredio za svećenike, prkoseći tako Vatikanu oko kontroverznog pitanja obveznog celibata u svećenstvu.

Oko stotinu ljudi svjedočilo je ceremoniji zaređenja u Crkvi reformiranog trojstva u Zapadnom New Yorku, kada je Milingo zaredio đakone Dominica Riccia i Raymnoda Grosswirtha, uz brojno znakovlje katoličke službe, uključujući i himne te crkvene odore.

"Ovo je značajan korak za nas", izjavio je Grosswirth, dodavši da će njihovo zaređenje pomoći razvoju Crkve, uključujući i pitanje uloge žena u Crkvi.

Novi svećenici, obojica Amerikanci, kazali su da su službi zaređenja prisustvovali brojni oženjeni svećenici sa suprugama iz cijeloga svijeta, kojima je zahvalio na podršci.

Milingo (76), bivši nadbiskup u Zambiji, oženio se 2001., a Vatikan ga je ekskomunicirao u septembru nakon što je za svećenike zaredio četvoricu oženjenih muškaraca. On je odbacio ekskomunikaciju.

"Nećemo čekati dok Vatikan kaže 'da'. Mi se zapravo promičemo kao opcija i ta opcija znači da se ne smije nametati celibat svima onima koji teže za svećeničkim pozivom", izjavio je Milingo za Reuters prošle sedmice.

Milingo je 2001. oženio Korejku, Mariju Sung, na masovnoj ceremoniji, ali ju je potom napustio i otišao živjeti u osami u samostan nedaleko od Rima. U junu ove godine došao je u Washington gdje je osnovao svoju skupinu "Oženjeni svećenici odmah!".

Katoličkim svećenicima je bilo dopušteno ženiti se u prvom tisućljeću, ali je svećenički brak Crkva ukinula na Drugom lateranskom koncilu 1139.

Pripadnici skupine "Oženjeni svećenici odmah!", prenosi Hina, tvrde da su pisali papi Benediktu XVI i zamolili ga da surađuje s njima, ali da još nisu dobili odgovor.