Trenutak radosti
58

Ekskluzivne fotografije iz predgrađa Kijeva: Praznik Svetog Nikole za djecu evakuisanu iz Bahmuta

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Srbijanski političar Nenad Čanak koji je trenutno u posjeti Kijevu podijelio je s Klix.ba ekskluzivne fotografije iz predgrađa glavnog grada Ukrajine.

Na slikama su djeca evakuisana iz Ukrajinskog grada Bahmuta za koje je u etno kući u predgrađu Kijeva organizirano druženje povodom praznika Svetog Nikole.

Uz veoma niske temperature, a u Kijevu je, kaže nam, danas bilo minus 7, postavljen je i šator u kojem se sprema supa i topla dijeli svima koji su u blizini.

I u najtežim situacijama nastoji se pomoći djeci prije svega, na neki način ih obradovati da osjete toplinu praznika.

Neki od njih ne znaju gdje su im roditelji, a ostalima su roditelji ubijeni među brojnim ubijenim stanovnicima Bahmuta koji je svakodnevno granatiran.

Odrasli ljudi na slikama primili su djecu iz Bahmuta i staraju se o njima. Pripremljeni su im sendviči mandarine i pokloni.

"Ko god podržava Putinov rat neka dobro pogleda ovo kolo i zamisli svoje dijete u njemu. Svi, a naročito pravoslavci (kao što su i Ukrajinci)", izjavio je za Klix.ba Nenad Čanak, osnivač i višedecenijski vođa Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanak je trenutno u posjeti Kijevu zajedno sa poslanikom Skupštine Srbije Aleksandrom Olenikom.

"Trenutno sam u Kijevu, došao sam sa poslanikom Skupštine Srbije Aleksandrom Olenikom, jedinim poslanikom iz Srbije i uopšte funkcionerom koji je od početka rata došao u Ukrajinu. Imamo sastanke u Parlamentu, Vladi i Kabinetu Predsednika. Razlog je upoznavanje sa situacijom na licu mesta i razgovori o toksičnom uticaju Rusije na zapadnom Balkanu", izjavio je Čanak.