Socijalisti slave
34

Ekshumiran španski diktator i fašista Francisco Franco, ostaci idu u porodičnu grobnicu

M. A.
Francisco Franco
Francisco Franco
Posmrtni ostaci španskog diktatora Francisca Franca bit će premješteni iz ogromnog mauzoleja u grobnicu u blizini katedrale Almudena i to 44 godine nakon njegove sahrane, piše BBC News.

Ovo dugoočekivano premještanje u četvrtak ispunjava glavnu misiju socijalističke vlade koja je poručila da "Španija ne bi trebala nastaviti slaviti fašistu koji je zemljom vladao gotovo četiri desetljeća".

Njegova porodica neuspješno je pokušala zaustaviti proces eksuhumacije te su nakon privatne ceremonije u povodu iskopa članovi njegove porodice iznijeli lijes iz Doline palih, nacionalnog spomenika smještenog u planini na oko 50 kilometara od Madrida.

Francovi posmrtni ostaci bit će helikopterom prebačeni u porodičnu grobnicu u Madridu, gdje će biti ponovo sahranjeni pored njegove pokojne supruge. Premijer Pedro Sanchez rekao je da je ekshumacija velika pobjeda za dostojanstvo, sjećanje i pravdu, a time i za špansku demokratiju.

Samo je malom broju ljudi je bilo dopušteno da prisustvuju događaju ekshumacije koji se odvija uz velike mjere sigurnosti. Među njima su ministar pravde, forenzičar, svećenik i 22 potomka Francisca Franca. Mediji su isključeni s događaja, ali više od 200 novinara nalazi se u blizini lokacije.

Za podizanje betonske ploče težine 1.500 kilograma koja je prekrivala lijes bila je potrebna dizalica, a ekshumacija i ponovni ukop koštat će oko 63.000 eura.