|

Ekonomski plan oporavka od 200 milijardi eura

Ekonomski plan oporavka od 200 milijardi eura
0
F
FENA
26.11.2008. u 16:47
0
komentara
0

dijeljenja
Ekonomski plan oporavka od 200 milijardi eura Foto: AP
Evropska komisija predočit će u srijedu plan ekonomskog oporavka od oko 200 milijardi eura, koji obuhvata nacionalne mjere i ostaje skroman u odnosu na stotine milijardi predviđenih u Sjedinjenim Državama.
Ovaj plan, dogovoren na principu oko kojega su se evropski čelnici teško sporazumjeli, iznosit će 200 milijardi eura ukupno za cijelu Evropsku uniju, odnosno 1,5 posto bruto unutarnjeg evropskog prihoda, objavili su evropski izvori.

To je više od 130 milijardi eura koliko je bilo predviđeno tokom priprema ovoga plana.

Odluku će medijima zvanično objaviti u popodnevnim satima predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji će detaljno iznijeti sve preporuke.

Osim preraspodjele nekih fondova ili ubrzanja investicija ili evropskih kredita, plan obuhvata i "širu lepezu korisnih mehanizama", koja sadrži čitav niz prijedloga akcija na kojima vlade mogu marljivo raditi.

"Većina poluga ekonomske politike, posebno one koje mogu kratkoročno stimulirati zahtjeve potrošača, nalaze se u rukama država", prema prijedlogu plana Evropske komisije.

Za Komisiju, ovaj budžetski poduhvat predviđen je na period od najviše dvije godine (2009/2010), nakon kojega će se "države članice obavezati da isprave svoja budžetska smanjenja i da se vrate na srednjoročne ciljeve", balans državnih proračuna, "ponovo uspostaviti povjerenje potrošača" i "ograničiti" dejstvo recesije na najslabije.

Zbog toga Komisija sugerira državama da stave akcenat na državne troškove, posebno u korist najsiromašnijih domaćinstava, s privremenim produženjem naknada za nezaposlene.

Bruxelles također preporučuje smanjenje indirektnih poreza kao što su TVA koji, smatra Komisija, može "dati jak impuls potrošnji". Ona predlaže fiskalni podsticaj kako bi se pomogla "zelena" ekonomija i borba protiv klimatskoga zagrijavanja s akcijama usmjerenim u sektorima posebno pogođenim krizom, kao što je automobilska industrija i izgradnja.

Evropske vlade već su počele da najavljuju mjere podrške koje se iskazuju brojkama u desetine milijardi eura. "Ne smijemo upasti u utrku s milijardama", upozorila je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pod vatrom kritika jer je prva evropska ekonomska zemlja optužena da ne čini dovoljno u odnosu na recesiju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.