Svijet
0

Ekonomska kriza stigla do Dubaija

FENA
Kriza je stigla i u najveći šoping centar na svijetu i, mnogi bi rekli, hram neobuzdanog kapitalizma - Dubai, piše Guardian.

Šestogodišnji bum koji je pustinjski pijesak pretvorio u blještavu metropolu je gotov, konstatira Guardian, a kriza je ozbiljno počela da narušava živote nekoliko stotina hiljada zapadnjaka koji su očekivali da će se u Dubaiju obogatiti i lagodno živjeti rame uz rame s fudbalerima, glumcima, manekenkama i inim oligarsima.

Tržište nekretnina koje je bilo pokretačka snaga frenetične ekspanzije Dubaija je krahiralo, polovina građevinskih projekata je stala i obode grada, u pustinji, prekrivaju kosturi do pola izgrađenih solitera.

U Dubaiju nije neobično vidjeti Ferari parkiran pored "rolls royce", ali jeste neobično kada oba u prozorima imaju cedulje na kojima piše: Prodaje se.

Butici bilježe pad prometa, noćni klubovi se zatvaraju, ali možda najbolja ilustracija krize su cijene nekretnina u ekskluzivnom naselju Palm Jumeirah, vještačkom otoku koje su u vidu palme širi u Perzijski zaljev - u svega nekoliko mjeseci, vrijednost stanova i kuća pala je i do 60 posto, bilježi Guardian.

No, uz bogataše, kriza je teško pogodila i nevidljivu većinu u Dubaiju - taksiste iz Jemena, Egipta i Iraka, građevinske radnike iz Indije, sobarice sa Filipina - svi oni su prisiljeni da se vraćaju kući, bez zarade koju su očekivali, često opterećeni dugom prema agentima koji su ih doveli u Dubai.

Pitanje koje se sada nameće glasi: da li će Abu Dabi, naftom bogata prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata kojima pripada i Dubai, priteći u pomoć svom lakomislenom rođaku.

Oni koji dobro poznaju prilike u Emiratima kažu da pravo pitanje glasi ne da li će pomoć biti upućena, već kada i koliko javno.

Izvor koji je upućen u razgovore vladajućih porodica dvaju emirata Independentu je rekao da je pomoć izvjesna: "Abu Dabi ne smije dozvoliti da Dubai potone."