Svijet
0

Ekonomska inicijativa Georgea Busha

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Sjedinjenih Država George Bush je u petak obraćajući se iz Bijele kuće rekao da se zemlja nalazi u periodu punom izazova i potrebna joj je brža, ali privremena ekonomska stimulacija.

Bush je rekao da takav stimulans mora biti sveobuhvatan, podstaći ekonomiju i potrošačima dati poreske povlastice i tako ih stimulirati na veću potrošnju.

On je također rekao da želi uključiti i poreske olakšice za poduzeća kako bi mogli više investirati i zapošljavati veći broj ljudi. Predsjednik je rekao da je ključne članove kongresa iz obje partije pozvao na suradnju i smatra da se dogovor može postići vrlo skoro.

Predsjednik nije iznio pojedinosti svog plana, međutim objavljeni izvještaji kažu da bi plan mogao uključivati povrat poreza u iznosu od 800 dolara za pojedince.

"Donošenje novog paketa za rast je naš najveći privredni prioritet", izjavio je Bush u Bijeloj kući nakon sastanka s ministrom finansija Henryjem Paulsonom.

Ističući da su temelji američke privrede čvrsti, dodao je da "postoji opasnost od opadanja".

Paket poticajnih mjera, po Bushovim bi riječima, trebao dostizati vrijednost od 1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je oko 140-145 milijardi dolara, i po ocjenama ekonomista trebalo bi biti dovoljno da se privredi osigura kratkoročni poticaj.

"Taj paket za rast mora biti dovoljno velik da napravi razliku u velikoj i dinamičnoj privredi kao što je naša, što znači da treba biti oko 1 posto BDP-a", rekao je Bush, dodajući da se paket treba temeljiti na "širokim poreznim olakšicama" koje će izravno utjecati na privredni rast.

Bush je poručio Kongresu, u kojem većinu imaju demokrati, da mu u najskorijem roku pošalje na potpisivanje zakon o poticajnim mjerama kako bi se osiguralo da "američka privreda nastavi rasti i stvarati radna mjesta".

Administracija razmatra plan koji bi uključivao porezne olakšice od 800 dolara za pojedince i 1.600 dolara za kućanstva, kao i porezne poticaje koji trebaju ohrabriti ulaganja, kazali su gospodarski stručnjaci upoznati s paketom mjera.

Bijele kuća i Kongres nastojat će što prije usuglasiti taj paket, za koji neki demokratski kongresnici najavljuju da će se pojaviti za 30 do 45 dana.

Ministar finansija Paulson izjavio je za NBC News da je administracija usredotočena na poticanje domaće potrošnje, koja čini oko 70 posto privrede.

"Veliki dio paketa treba biti usredotočen na potrošače, pojedince, obitelji i osiguravati da im ostane novac jer će ga potrošiti", rekao je Paulson.

On je podsjetio da je sličan paket poticaja 2001,. godine pokazao da "ljudi potroše između trećine i dvije trećine novca, i to brzo. Pouka je da to trebamo učiniti brzo".

Ed Gillespie, Bushev glavni politički savjetnik, izjavio je da predsjednik želi da paket poticaja bude "pravodoban, izravan i jednostavan", te dovoljno velik da ostvari učinak na privredu vrijedan 14 triliona dolara (BDP).

Bush je zadužio ministra Paulsona da u Kongresu osigura dvostranačku podršku za paket mjera.

Produbljivanje krize na stambenom i kreditnom tržištu, rekordni gubici finansijskog sektora i pad vrijednosti dionica, slabljenje domaće potrošnje te rast nezaposlenosti, veliki vanjskotrgovinski deficit i visoke cijene energenata, doveli su do usporavanja američke privrede i straha od recesije.