Svijet
0

Ekonomist: Zapadna Evropa mora ostati umiješana u zbivanja na svom jugoistoku

FENA
Bogati dijelovi Evrope i dan danas, 125 godina poslije Bizmarkove izjave da cijeli Balkan nije vrijedan kostiju nijednog jedinog njemačkog grenadira, imaju tendenciju da okreću leđa, svom najnestabilnijem i najdivljijem ćošku, navodi sedmičnik Ekonomist.

Za Evropsku uniju, koja sebe smatra dijelom svjetske elite, zabačeno balkansko dvorište predstavlja neprijatnost. Neki čak postavljaju pitanje da li je Balkan uopće dio Evrope.

Takav stav zapadnih Evropljana prema Balkanu, nastavlja ovaj sedmičnik, djelimično se može objasniti promašajima koje su sami napravili.

Bizmark je, uprkos svojoj indiferentnosti, bio majstor za balkansku diplomatiju, no savremenoj Evropi nedostaje njegovo umijeće.

Pri samom kraju rata u BiH, a kasnije i u sukobu na Kosovu, postalo je jasno da se ratovi na Balkanu mogu zaustaviti samo složnim nastupom Amerike i vodećih evropskih sila, a ne njihovim međusobnim nadigravanjem.

Danas, kada su balkanski topovi uglavnom utihnuli, region i njegovi zabrinuti evropski prijatelji ponovo su na raskrsnici.

U roku od godinu dana, Kosovo bi moglo da bude nezavisno. Bosna polako počinje da funkcioniše kao država. Crna Gora bi na refrendumu mogla da se izjasni za odvajanje od Srbije.

Kako navodi Ekonomist, period intenzivne njege, tokom kojeg su Kosovom upravljali Finci ili Danci, a Bosnom Austrijanci i Britanci, sada se vjerovatno bliži kraju.

Bogata Evropa, iscrpljena brojnim sopstvenim problemima, mogla bi da padne u iskušenje da potpuno digne ruke od Balkana.

Međutim, to bi bila greška, tvrdi britanski sedmičnik, jer je region ogromni izvoznik organiziranog kriminala, krijumčarenja ljudi i ilegalnog oružja.

Iako je sadašnja situacija teška, postala bi još teža ako bogati Evropljani pokušaju, a to im sasvim sigurno ne bi pošlo za rukom, da podignu zid oko Balkana.

Htjeli to ili ne, zapadni Evropljani moraju i dalje da ostanu umiješani u zbivanja na svom trošnom jugoistoku, da daju savjete, novac, i kao konačnu nagradu nude učlanjenje u evropski klub.

U suprotnom, balkanski problemi doći će i do njih, zaključuje Ekonomist.