Uz poruku Grete T.
13

Ekološki aktivisti ukazali na problem klimatskih promjena: Naša kuća je u plamenu

N. V.
Švedska grupa aktivista Friday for Future povodom Dana planete Zemlje pokrenula je video kampanju kojom poziva na veću akciju u rješavanju problema klimatskih promjena i pretjeranog zagrijavanja Zemlje.

Ova organizacija objavila je jednominutni video koji prikazuje porodicu koja obavlja sve svoje normalne poslove dok im kuća gori. Time su željeli poručiti da je planeta Zemlja naša kuća i da je u opasnosti jer mi ne činimo ništa da je zaštitimo.

Grupa tinejdžera aktivista iz Švedske još jednom je održala lekciju svjetskim vladama o tome kako treba da rade svoj posao tvrdeći da moraju nastaviti sa borbom protiv klimatskih promjena dok se suočavaju sa pandemijom.

Greta Thunberg je povodom Dana planete Zemlje putem video-linka izrazila želju da se svijet bori sa dvije krize istovremeno - klimatskim promjenama i pandemijom koronavirusa.

"Danas je Dan planete Zemlje, dan kada treba da se podsjetimo na hitnost problema klime i okoliša koji i dalje postoje. Moramo se boriti protiv epidemije koronavirusa i sa ekološkom vanrednom situacijom istovremeno", rekla je Thunberg.

No, nisu svi bili blagonakloni prema Gretinom obraćanju, niti su mišljenja da u ovom trenutku mogu razmišljati o klimatskim promjenama.

"Bilo je lijepo ne slušati je", napisao je jedan ogorčeni korisnik Twittera, a mnogi su postavljali i gifove koji pokazuju koliko su iziritirani njenom pojavom.

Jedan od korisnika napisao je da je koronavirus efikasniji u rješavanju problema klimatskih promjena nego ona.

U vrijeme kada se države trude osposobiti zdravstveno osoblje da kvalitetno odgovori na epidemiološku krizu, pokušava nabaviti oprema i zaštiti stanovništvo nema baš mnogo sluha za Gretine apele.

Svjetska meteorološka organizacija (WHO) je povodom Dana planete Zemlje saopštila da je emisija ugljen-dioksida manja za šest posto i da bi to mogao biti najveći godišnji pad emisija nakon Drugog svjetskog rata. Razlog ovako dobrih rezultata generalni sekretar WMO-a Petter Taalas vidi u smanjenom obimu saobraćaja i industrijske proizvodnje.