Izvještaj američkoj vladi
88

Ekipe koje tragaju za podmornicom čule su lupanje iz vode i druge zvukove

N. V.
Foto: Ocean Gate
Foto: Ocean Gate
Ekipe koje tragaju za podmornicom koja je nestala u blizini olupine Titanika čula je u utorak zvukove udaranja u intervalima od 30 minuta, navodi se u internom vladinom dopisu o potrazi.

Prasak se i dalje čuo četiri sata kasnije, nakon što su raspoređeni dodatni sonarni uređaji.

Na osnovu dopisa nije jasno kada se čulo lupanje u utorak i koliko dugo. Naknadno ažuriranje poslano u utorak navečer sugeriralo je da se čulo više zvukova. Iako to nije opisano kao "lupanje", ipak to ukazuje na "nadu preživjelih", navodi se u ažuriranju.

Kanadska letjelica P3 također je locirala bijeli pravougli objekt u vodi, ali je drugi brod koji je trebao istražiti to preusmjeren kako bi umjesto toga pomogao u istraživanju akustične povratne informacije.

Zajednički centar za koordinaciju spašavanja radi na pronalaženju podvodnog vozila na daljinsko upravljanje koje bi pomoglo u potrazi, navodi se u dopisu vladi.

Petero ljudi koji se nalaze u podmornici ima još otprilike manje od 30 sati zraka u podmornici, saopćila je američka obalska straža.

Prema informacijama nadležnih među pet osoba u podmornisi su Stockton Rush, izvršni direktor i osnivač OceanGate, kompanije koja vodi ovo putovanje, zatim britanski biznismen i milijarder Hamish Harding, pakistanski milijarder Shahzada Dawood i njegov sin Sulaiman Dawood te francuski ronilac Paul-Henri Nargeolet.