Svijet
0

Ekipa IAEA-e u Seulu

FENA
Četiri zvaničnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla su u četvrtak u Južnu Koreju, prije posjete iduće sedmice komunističkoj Sjevernoj Koreji, saopćio je zvaničan izvor.

Delegacija IAEA-e trebalo bi da se u petak sastane s dužnosnicima južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova odgovornim za nuklearno pitanje, precizirao je zvaničnik ministartstva koji je želio ostati anoniman.

Dva zvaničnika IAEA-e odlaze iduće sedmice u Sjevernu Koreju. Oni će prije toga zajedno posjetiti Peking, jer nema letova između dviju Koreja koje su teoretski još uvijek u ratu zbog nepotpisanog mirovnog sporazuma nakon sukoba 1950.-1953.

U ponedjeljak je IAEA najavila posjetu inspektora Pjongjangu tokom sedmice od 25. juna, ali je jedan sjevernokorejski diplomat u Beču izrazio sumnju u datum putovanja.

"Datum posjete delegacije nije potvrđen jer deblokada sredstava Banco Delta Asia Macao nije u cijelosti završena", rekao je Hyon Yong-man, glasnogovonrik sjeverokorejske ambasade u Beču, pozivajući se na 25 miliona dolara koje treba da se vrate Sjeveroj Koreji.

Sjeverna Koreja je pozvala inspektore da razmotre zatvaranje glavnog nuklearnog postrojenja iz Yongbyona. Zatvaranje tih instalacija je prva etapa sporazuma potpisanog 13. februara u Pekingu, kojim se Sjeverna Koreja obavezala na denuklearizaciju.