Svijet
0

EK utvrdila da kompanije mogu odbiti zaposliti pušače

FENA
Evropskim poslodavcima zakonom je dopušteno odbiti zapošljavanje pušača bez da pritom budu optuženi za diskriminaciju, kazala je glasnogovornica Evropske komisije, potvrdivši pisanje dnevnog lista Financial Times.

Odbijanje davanja zaposlenja nekome ko puši duhan "nije obuhvaćeno evropskim anti-diskriminacijskim zakonima", kazala je Katharina von Schnurbein, glasnogovornica evropskog povjerenika za rad i socijalna pitanja Vladimira Špidle.

Takvo pitanje pokrenula je britanska zastupnica u Evropskom parlamentu Catherine Stihler upitavši povjerenika Špidlu u vezi oglasa za posao jedne irske kompanije u kojem se upozorava da pušači ne trebaju podnositi svoje zahtjeve, piše Financial Times.

"Evropski anti-diskriminacijski zakoni zabranjuju diskriminaciju na osnovu rasne ili etničke pripadnosti, invaliditeta, spola, seksualne orijentacije i religije te uvjerenja vezana za zapošljavanje i druga područja", prenosi FT odgovor Špidle britanskoj zastupnici.

"Oglas za posao u kojem se kaže da 'zahtjeve ne trebaju slati pušači' čini se nije obuhvatio nijedan od ranije navedenih zabranjenih osnova", dodao je češki povjerenik.

Stihler je zatražila od Evropske komisije da razjasni to pitanje nakon što je irska vlada presudila da spomenuti oglas nije prekršio nijedan zakon, navodi se u izvješću Financial Timesa.