Svijet
0

Ek traži od Rumunjske daljnje napore protiv korupcije

FENA
Europska komisija i zemlje članice EU-a žele vidjeti konkretne rezultate pravosudnih reformi i borbe protiv korupcije u Rumunjskoj, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u ponedjeljak, nakon sastanka s rumunjskim predsjednikom i premijerom, pišu u utorak europski mediji.

"Zatražio sam od nove vlade da obrne negativni trend koji je vidljiv posljednjih šest mjeseci. Rumunjska mora uvjeriti Komisiju i zemlje članice da može ispuniti obećanja koja je dala u vrijeme pristupanja EU", rekao je Barroso na konferenciji za novinare.

I predsjednik Traian Basescu i novi premijer Emil Boc kazali su da je glavni cilj sadašnje vlade da njihova zemlja ovoga ljeta dobije pozitivno izvješće EK-a kako bi se završio Komisijin mehanizam nadzora na polju pravosuđa i korupcije do kraja 2009. godine.

"Ugovor o pristupanju ne specificira kada bi se mehanizam suradnje i nadzora trebao završiti, ali naš je cilj da se on ukine do kraja ove godine", rekao je Basescu.

"Surađujemo s našim rumunjskim partnerima kako bismo postigli napredak. Ukidanje tog mehanizma ovisi o konkretnom napretku i o samoj Rumunjskoj", zaključio je Barroso.

Iako je članica EU-a već dvije godine, Rumunjska je i dalje pod posebnim nadzorom Bruxellesa na polju pravosuđa i unutarnjih poslova i često je bila predmet kritika Europske komisije da se dovoljno i učinkovito ne bori protiv problema korupcije.

Glavno pitanje identificirano u posljednjem izvješću EK-a je nedostatak "nedvosmislene potpore" parlamenta i sudova u borbi protiv korupcije.

Prošle godine Rumunjska je uspjela izbjeći zamrzavanje sredstava iz europskih fondova s kojim se suočila Bugarska.

Međutim, statistike rumunjske agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da je broj problema vezanih uz europske fondove u porastu, što znači da nije isključeno da bi se tijekom ove godine mogla zamrznuti sredstava.

U prvoj polovici 2008., ukupan gubitak novca iz europskih fondova u Rumunjskoj bio je čak 1,9 milijuna eura. Najčešći razlog bio je korištenje lažnih ili nepravilnih dokumenata za dobivanje novca iz europskih pretpristupnih fondova PHARE i SAPARD na koje Rumunjska još uvijek ima pravo.