Svijet
0

EK preporučuje naziv "nova gripa" umjesto svinjska gripa

FENA
Evropska komisija je preporučila u utorak da se svinjska gripa od sada naziva "nova gripa" kako bi se izbjegle negativne posljedice za prehrambenu industriju, izjavila je povjerenica EK-a za zdravstvo Androulla Vassiliou.

"Odlučili smo da od sada govorimo o novoj gripi kako bismo izbjegli negativan utjecaj na našu industriju, naročito u razdoblju krize", rekla je Vassiliou na konferenciji za novinare.

Govoreći o svinjskoj gripi, "dajemo loš prizvuk za potrošnju svinjskog mesa, koje je posve sigurno pod uvjetom da je kuhano ili pečeno", rekla je povjerenica, dodavši da su u toku razgovori sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom o primjerenom nazivu za tu bolest.

Povjerenica Vassiliou je ocijenila da za sada ne treba ograničiti putovanja u ugrožena područja. "Preporučuju se sigurnosne mjere, ali nismo na tački da ograničujemo putovanja", rekla je, objasnivši da su za takve odluke mjerodavne države članice, a ne EK.

Potvrdila je da su do sada utvrđena tri slučaja svinjske gripe u EU-u - dva u Velikoj Britaniji i jedan u Španiji.

Tzv. svinjska gripa inačica je ljudske gripe virusa H1N1, prenijela je Hina. U Meksiku je dosad od te bolesti umrlo oko 150 ljudi, što je posijalo strah da bi mogla prerasti u pandemiju.