{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK predlaže zabranu kloniranja životinja u prehrambene svrhe

F
19.10.2010. u 15:37
0
0
EK predlaže zabranu kloniranja životinja u prehrambene svrhe
0
EK predlaže zabranu kloniranja životinja u prehrambene svrhe
Evropska komisija u utorak je preporučila privremenu petogodišnju zabranu kloniranja životinja u svrhu ljudske prehrane, ali taj prijedlog ne ide toliko daleko koliko žele države članice i Evropski parlament.
- Današnji prijedlog odgovor je na pozive Evropskog parlamenta i država članica da EU definira svoju politiku u ovom osjetljivom području. Vjerujem da privremena suspenzija predstavlja i realističan i ostvariv put kako bi se odgovorilo na sadašnje probleme, izjavio je povjerenik za zdravstvo John Dali.

Zabrana se ne odnosi na kloniranje u naučne svrhe, za zaštitu ugroženih vrsta ili za proizvodnju lijekova.

Komisija želi odvojiti pitanje kloniranja, o čemu nema pozitivne slike u javnosti, od druge vrste laboratorijski proizvedene hrane.

- Ne postoji potreba za kloniranjem u prehrambene svrhe u Evropi. Loša slika koju kloniranje ima u javnosti šteti novim namirnicama i to treba razdvojiti ako ne želimo imati problema, dodao je Dali.

Zemlje članice Evropske unije žele da se zabrani uvoz prvih sljednika kloniranih životinja te uvoz njihovog sjemena i embrija, a zastupnici Evropskog parlamenta traže da se preventivno zabrani stavljanje na tržište mesa ili mlijeka koje potječe od kloniranih životinja i njihovih potomaka.

Evropski parlament je u septembru 2008. godine izglasao rezoluciju kojom je tražio potpunu zabranu kloniranja.

U Komisiji ističu da potomstvo nastalo od klonirane životinje ne predstavlja nikakav etički problem, jer nastaje prirodnim putem, što nije slučaj s kloniranom životinjom, prenosi u utorak Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: