"Humanitarni volonteri"
1

EK osniva tijelo od 10.000 osoba za slučajeve prirodnih katastrofa

FENA
Kristalina Georgieva (Foto: AFP)
Kristalina Georgieva (Foto: AFP)
Evropska komisija (EK) saopćila je u srijedu da će osnovati tijelo "Humanitarni volonteri" koje će moći rasporediti 10.000 osoba u oblasti prirodnih katastrofa u periodu između 2014. i 2020. godine.

"Ova inicijativa je pokrenuta da bi odgovorila 0velikom porastu' broja katastrofa koje se događaju u svijetu posljednjih godina, 'tendencije koja bi mogla porasti'", izjavila je Kristalina Georgijeva, povjerenica zadužena za humanitarnu pomoć.

Ovo pogoršanje je povećalo potrebu za humanitarnim organizacijama u kojima bi "dobro pripremljene osobe" mogle pomoći na terenu.

Predviđeno Lisabonskim ugovorom, volontersko tijelo će biti otvoreno za sve evropske građane i građane koji dugo borave u EU, starije od 18 godina. Prvo raspoređivanje počinje u januaru 2014. godine.

Komisija predlaže za ovo tijelo budžet od 239,1 milion eura koji će biti dodijeljeni za opsežan program obuke (58 miliona) i raspoređivanje volontera (137 miliona).

"Samo dobro pripremljeni kandidati će moći biti mobilizirani, precizirala je Komisija, prema kojoj će se veliki značaj pridavati sigurnosti osoblja, koje će nositi majice plave boje. Sigurnost tih mladih ljudi vrlo je važna za nas i moramo biti krajnje oprezni. Oni neće biti upućivani u konfliktne situacije", naglasila je povjerenica Georgijeva.

Izjavila je da je povećanje humanitarne pomoći podržalo 88 posto Evropljana koje je skoro anketirao Eurobarometar, i pored finansijske i ekonomske krize.

Prema istraživanju, 82 posto ispitanih osoba smatra da će združena strategija na nivou EU u pogledu prirodnih katastrofa biti efikasnija od mjera koje se preduzimaju na nacionalnom nivou.