Svijet
0

EK će podržati Njemačku tokom predsjedanja

FENA
Evropska komisija pružit će Njemačkoj punu podršku tokom šestomjesečnog predsjedanja Evropskom unijom, a to se posebno odnosi na najavljeni projekt oživljavanja procesa donošenja Evropskog ustava, izjavio je tokom zajedničke sjednice Evropske komisije i njemačke vlade u utorak u Berlinu predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Evropska komisija će učiniti sve da Evropa tokom šestomjesečnog predsjedanja Njemačke Unijom učini napredak", izjavio je Barroso u pauzi prve zajedničke sjednice Evropske komisije i njemačke vlade.

Cilj današnjeg sastanka je utvrđivanje "voznog reda" njemačkog predsjedanja EU-om te posebno planovi Njemačke za pokretanjem procesa ratifikacije evropskog ustava s mrtve tačke.

Prva zajednička sjednica njemačke vlade i Evropske komisije održana je u sjeni energetskog spora između Evropske unije, s jedne, te Rusije i Bjelorusije s druge strane. Njemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila da je ovakvo ponašanje "neprihvatljivo".

Ona je istodobno naglasila da sukob oko zatvaranja naftovoda i prekida toka nafte prema EU-u ne bi trebalo preuveličavati.

"Naš odnosi s Moskvom su i dalje dobri", smatra Merkel.