Svijet
0

EK će blokirati skoro milijardu dolara pomoći Bugarskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska komisija namjerava blokirati skoro milijardu dolara sredstava namijenjenih Bugarsku kažnjavajući je tako za neuspjeh u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Izvještaj do kojeg je došao BBC upozorava da bi stotine miliona dolara pomoći mogle biti izgubljene ako vlasti ne djeluju odlučno. Bugarske šanse da se pridruži Šengenskoj zoni također su u opasnosti.

Bugarska i njen susjed Rumunija poredmetom su posebnog nadzora jer nisu u potpunosti ispoštovale standarde Evropske unije kada su se pridružile ovom bloku.

Izvještaj Evropske komisije na devet stranica, koji bi trebalo da bude objavljen iduće sedmice, vjerovatno je najoštriji izvještaj koji je izvršni organ EU-a napisao o svojoj državi članici.

U njemu se zaključuje kako se Bugarska "mora obavezati da će očistiti svoju administraciju i osigurati da velikodušna pomoć koju prima od EU-a zaista dođe do njenih građana a ne da se usmjeri ka korumpiranim zvaničnicima, koji zajednički djeluju s organiziranim kriminalom".

Unija je već zamrznula stotine miliona dolara pomoći namijenjene za bugarske ceste i poljoprivredu. Ona sada planira povući prava dviju agencija koje raspolažu sredstvima EU-a vrijednim skoro milijardu dolara (610 miliona eura).

U izvještaj se upozorava da bi skoro 250 miliona eura moglo biti izgubljeno ukoliko se situacija ne poboljša do novembra. Milijarde novih sredstava za buduće projekte također su u opasnosti kao i bugarske šanse da se usko pridruži Šengenskoj zoni bez granica.

Evropska komisija također će izraziti zabrinutost zbog stalnog neuspjeha da se riješi bilo koje od 150 mafijaških ubistava u Bugarskoj od pada komunizma.

Također se očekuje da se u posebnom izvještaju Rumunija suoči sa žestokim kritikama, posebno zbog odgode parlamentarnih istraga o korupciji koje uključuju i bivšeg premijera i druge vodeće zvaničnike, ali joj Evropska komisija nije zaprijetila sankcijama.

Obje zemlje i dalje se nadziru veoma pomno a zvaničnici se nadaju da bi mjere planirane protiv Bugarske trebale služiti kao upozorenje ostalima, onima koji su već u EU-u kao i onima koji se nadaju da će joj se pridružiti.