Izrael
0

Ehud Olmert podnio ostavku

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Izraelski premijer Ehud Olmert, kome prijeti optužnica zbog korupcijskog skandala, podnio je u nedjelju navečer ostavku predsjedniku Izraela Shimonu Peresu u rezidenciji šefa države u Jerusalemu.

Premijer Olmert je 30. jula najavio da će otići s položaja kada bude izabran novi vođa vladajuće partije Kadima, a u nedjelju je zvanično obavijestio ministre, na početku sjednice vlade, javio je izraelski radio.

Olmert bi ipak mogao da ostane v.d. premijera sedmicama, pa čak i mjesecima dok nova vlada ne bude formirana.

Olmert je izrazio nadu da će nova liderka vladajuće partije Kadima Tzipi Livni što je moguće prije formirati novu vladu i obećao i pomoć, "jer zna koliko je to teško".

Pošto prihvati Olmertovu ostavku, šef države Peres će se sastati s vođama 13 partija koje imaju poslanike u Knessetu da bi se konsultirao o formiranju nove vladajuće koalicije koji će, potom, u roku od 14 dana, dati formalno novoj liderki Kadime.

Livnijeva će imati na raspolaganju 42 dana da zadatak ispuni, ali je njen cilj da novu vladu predstavi Knessetu na početku zimskog zasjedanja, 27. oktobra.

Livnijeva, aktuelna ministarka vanjskih poslova, je naslijedila Olmerta na čelu partije centra Kadima, poslije tijesne pobjede na partijskim izborima, u prošlu srijedu i odmah ga pozvala da podnese obećanu ostavku.

Ona ne postaje automatski premijer, već je tek počela da pregovora s mogućim koalicionim partnerima.

U vladajućoj koaliciji su do sada, osim Kadime, sa 29 poslanička mandata, bili laburisti sa 19, vjerska partija Shas i stranka penzionera.

Za većinu je Livnijevoj potreban najmanje 61 poslanik, od ukupno 120 u Knessetu.

Međutim, izraelski ministar odbrane Ehud Barak, lider Laburističke partije, već je nagovijestio da bi mu više odgovarali opći izbori, koji će biti održani poslije 90 dana, najvjerovatnije na proljeće 2009, godinu dana prije nego što je planirano, ukoliko Livnijevoj ne pođe za rukom da oformi novu vladu.

Iako je Olmert brzo dao ostavku, očito je da Izrael ulazi u period političke neizvjesnosti koji bi mogao da potraje mjesecima.

To će se, prije svega, odraziti na pregovore s Palestincima, čiji je cilj bio postizanje sporazuma do kraja ove godine.

Olmert (62) je postao 12-ti premijer Izraela maja 2006., poslije parlamentarnih izbora, kada je pobijedila tada sasvim nova stranka Kadima, koju je krajem prethodne godine osnovao njegov prethodnik, premijer Ariel Sharon, napustivši desno orijentirani Likud.

Olmert, Sharonova desna ruka, je došao na čelo Kadime, kada je Sharon pao u komu u januaru 2006, nakon jakog moždanog udara.

Na premijerskoj funkciji Olmertova popularnost je počela da opada u ljeto iste godine, odmah nakon rata protiv libanskog Hezbollaha, u kome nisu ostvareni ciljevi Izraela.

Uslijedili su pozivi na ostavku, o koje se Olmert se oglušio ali je njegova reputacija dalje narušena čitavim nizom policijskih istraga, povedenih protiv njega zbog sumnje na korupciju, pa je on postao, prema anketama, najnepopularniji premijer u historiji jevrejske države.

Izraelska policija preporučila je konačno početkom ovog mjeseca da se podnese optužnica za nelegalno finansiranje izbornih kampanja, prije nego što je postao premijer i duplo naplaćivanje službenih putovanja u inostranstvo.

Olmert je osumnjičen da je višak novca trošio na porodične odmore.

Sada već bivši premijer poriče da je bilo šta loše učinio i dao je ostavku s namjerom da se brani.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi u slučaju prijevremenih općih izbora pobijedio Likud, s bivšem premijerom Benjaminom Netanyahuom na čelu.

Ukoliko Livnijeva ipak uspješno završi kompliciran proces formiranja vlade, ona će biti druga žena premijer u historiji Izraela, poslije Golde Meir, javile su agencije.