Svijet
0

Ehud Barak upozorio na vojno jačanje Hezbollaha

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak upozorio je u ponedjeljak da arsenal Hezbollaha sve više jača, posebno kad se radi o raketama, doznaje se iz zvaničnih izvora.

"Hezbollah je nastavio s naoružavanjem i danas posjeduje više raketa srednjeg dometa nego što je imao na početku rata u Libanu 2006. godine", izjavio je ministar u parlamentarnoj komisiji za vanjske poslove i odbranu, na kojeg se pozvao jedan od njegovih pomoćnika.

"Hezbollah je nabavio, također, znatan broj protutenkovskih raketa", upozorio je ministar govoreći prvi put pred parlamentarnom komisijom otkako je polovinom juna stupio na dužnost.

Barak je precizirao da šiitski pokret ima arsenal oružja sjeverno od rijeke Litani i južno od rijeke Zahrani", što znači izvan dometa Prijelaznih snaga UN-a u Libanu (UNIFIL) koje kontroliraju poštivanje prekida sukoba od augusta 2006.

Govoreći o Siriji, Barak je potvrdio da su se tenzije na granici "smanjile".

Sukob između Izraela i Hezbollaha koji je izbio 12. jula 2006. godine, nakon što su šiitski borci zarobili dva izraelska vojnika na izraelsko-libanskoj granici, završio se 14. augusta poslije 34 dana borbi primirjem o kojem se pregovaralo pod okriljem UN-a.

Hezbollah je ispalio više od 4.000 projektila na Galileju, prisilivši milion staniovnika da potraže sklonište i bježe prema jugu.

U sukobima je bilo 1200 mrtvih u Libanu, većinom civila, a 160 u Izraelu, većinom vojnika.