Izrael
0

Ehud Barak napustio laburiste

FENA
Ehud Barak (Foto: AFP)
Ehud Barak (Foto: AFP)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak u ponedjeljak je iznenadno objavio da napušta svoju Laburističku stranku i formira novu parlamentarnu grupu unutar vladajuće koalicije, dovršavajući podjelu u najpooznatijoj izraelskoj stranci zbog odnosa prema mirovnim pregovorima s Palestincima.

Drmatičan i neočekivan potez nije trenutačno zaprijetio stabilnosti parlamentarne većine premijera Benjamina Netanyahua. Umjesto toga, izgleda da je ojačao Netanyahuovu tvrdolinijašku koaliciju ostavljajući joj malu, ali ipak dovoljno veliku većinu.

S jačanjem tvrdolinijaških elemenata u vladi budućnost mirovnog procesa sada izgleda čak i neizvjesnija.

Barak, bivši premijer i jedan od najuticajnijih članova vlade, ostat će u vladajućoj koaliciji s četvero sljedbenika. Očekuje se da će preostalih osam članova laburista, političkih umjerenjaka koji insistiraju da se Izrael vrati miriovnim pregovorima, dati ostavke u vladi kojoj prigovaraju da podriva mirovne napore.

Odlasci bi ostavili Netanyahua sa 66 mjesta u 120-članom parlamentu, s malom većinom, ali se oslobađa nezadovoljnika zbog lošeg stanja mirovnih pregovora.

Objavljujući ostavku, Barak je izjavio da je umoran od unutrašnjih sukoba u Laburističkoj stranci. On je optužio svoje bivše partnere da su otišli predaleko od umjerenog dijela političkog spektra.

"Mi smo zauzeli novi put. Želimo krenuti putem bez kompromisa, izvinjavanja i objašnjavanja", izjavio je on na konferenciji za novinare u izraelskom parlamentu.

"Danas formiramo frakciju, pokret, i u budućnosti stranku koja će biti centristička, cionistička i demokratska", izjavio je on.

Na konferenciji za novinare nije bilo pitanja. Nova stranka će se zvati Nezavisnost.