|

Ehud Barak napustio laburiste

Ehud Barak napustio laburiste
0
F
FENA
17.1.2011. u 13:48
1
komentara
0

dijeljenja
Ehud Barak napustio laburiste Ehud Barak (Foto: AFP)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak u ponedjeljak je iznenadno objavio da napušta svoju Laburističku stranku i formira novu parlamentarnu grupu unutar vladajuće koalicije, dovršavajući podjelu u najpooznatijoj izraelskoj stranci zbog odnosa prema mirovnim pregovorima s Palestincima.
Drmatičan i neočekivan potez nije trenutačno zaprijetio stabilnosti parlamentarne većine premijera Benjamina Netanyahua. Umjesto toga, izgleda da je ojačao Netanyahuovu tvrdolinijašku koaliciju ostavljajući joj malu, ali ipak dovoljno veliku većinu.

S jačanjem tvrdolinijaških elemenata u vladi budućnost mirovnog procesa sada izgleda čak i neizvjesnija.

Barak, bivši premijer i jedan od najuticajnijih članova vlade, ostat će u vladajućoj koaliciji s četvero sljedbenika. Očekuje se da će preostalih osam članova laburista, političkih umjerenjaka koji insistiraju da se Izrael vrati miriovnim pregovorima, dati ostavke u vladi kojoj prigovaraju da podriva mirovne napore.

Odlasci bi ostavili Netanyahua sa 66 mjesta u 120-članom parlamentu, s malom većinom, ali se oslobađa nezadovoljnika zbog lošeg stanja mirovnih pregovora.

Objavljujući ostavku, Barak je izjavio da je umoran od unutrašnjih sukoba u Laburističkoj stranci. On je optužio svoje bivše partnere da su otišli predaleko od umjerenog dijela političkog spektra.

"Mi smo zauzeli novi put. Želimo krenuti putem bez kompromisa, izvinjavanja i objašnjavanja", izjavio je on na konferenciji za novinare u izraelskom parlamentu.

"Danas formiramo frakciju, pokret, i u budućnosti stranku koja će biti centristička, cionistička i demokratska", izjavio je on.

Na konferenciji za novinare nije bilo pitanja. Nova stranka će se zvati Nezavisnost.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...