"Multiklimatski obroci"
0

Egzotična jela za britanske vojnike

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Anglo-indijsko jelo od piletine "tika masala" redovno će se, uz još nekoliko egzotičnih jela, ubuduće nalaziti na jelovniku britanske armije, objavilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Riječ je o jelu koje je odavno preuzelo primat od ribe sa krompirom (fish and chips) kao najomiljenija hrana na ostrvu, prenio je Reuters.

U terenskim paketima britanskih vojnih snaga u Iraku i Afganistanu naći će se još neka egzotična jela, kao što su čili s mesom i korma od povrća, a izostat će tradicionalni gulaš od mljevene govedine i puding od melase.

U dvadeset novih menija, osmišljenih za britansku vojsku, naći će se i tjestenina, vegetarijanski i "halal" obroci (ispravni po muslimanskim propisima) da bi se, kako je objašnjeno, "zadovoljili različiti mulitikulturalni prehrambeni zahtjevi i ukusi".

Više od 300.000 tzv. "multiklimatskih obroka", koji mogu da se očuvaju i na temperaturi od 50 stepeni Celzijusa, bit će razaslato britanskim vojnicima na terenu, koji treba da provjere njihov okus.

Prema riječima Pola Kaningama, šefa programa novih menija, britanski vojnici su i dosad uglavnom imali dobro izbalansirane i nutritivno zadovoljavajuće obroke, ali su se često žalili na njihovu jednoličnost.

"U udaljenim oblastima Afganistana i Iraka nije uvijek moguće osigurati da kuhar pripremi obroke od svježih sastojaka", objašnjava Kaningam kulinarske neprilike britanskih trupa.