Izbjeglo 82.000 ljudi
0

Egzodus civila iz Šri Lanke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egzodus više hiljada civila iz posljednje zone koja je još u rukama tamilskih pobunjenika u Šri Lanki nastavio se u srijedu na sjeveroistoku zemlje, saopćilo je ministarstvo odbrane.

"Broj civila koji su pobjegli iz zone Tamilskih tigrova od ponedjeljka je 81.420", što je za 20.000 više od broja objavljenog u toku jutra, izjavio je glasnogovornik ministarstva Keheliya Rambukwella i dodao da se još više izbjeglica očekuje u toku dana.

"Naš prioritet je da izvedemo civile", kazao je on.

Ovaj spektakularni egzodus izgleda da je pokrenula vojska "spašavanjem" u toku vikenda nekoliko hiljada Tamila koji su ostali ukliješteni s Tigrovima za oslobođenje Eelama čija je posljednja linija odbrane pala.

Snimci koje su objavile oružane snage Šri Lanke pokazuju kolone žena, djece, mušakraca i staraca kako pješke, plivajući ili u čamcima napuštaju posljednji komadić teritorija koji je pripadao Tigrovima, kako bi se sklonili na vladin teritorij.

Ako su podaci o izbjeglicama tačni, to bi značilo da nijedan tamilski stanovnik neće ostati u ratnoj zoni. Prema podacima UN-a, ostat će još 20.000 stanovnika koji će poslužiti kao ljudski štit Tigrovima i biti velika briga međunarodne zajednice.

Vladina vojska od utorka osvaja posljednji teritorij veličine 15 kvadtratnih kilometara koji pripada Tamilskim tigrovima za oslobođenje Eelama, a koji su optužili vojnike da su u ponedjeljak ubili više od 1.000 civila u bombardiranjima.

Colombo je vrhovnom zapovjedniku Tamilskih tigrova Vellupillaiju Prabhakaranu i njegovim poručnicima dao rok do utorka u 06.30 sati da se predaju.