Svijet
2

EgyptAir: Nekoliko trenutaka prije pada u avionu se oglasio požarni alarm

Klix.ba
(Foto: EPA)
Novi trag koji se pojavio u petak mogao bi baciti novo svjetlo na istragu o uzrocima pada putničkog aviona EgyptAira koji je u četvrtak pao u Sredozemno more.

Naime, kako piše CNN pozivajući se na egipatske izvore, nekoliko minuta prije pada aviona blizu pilotske kabine aktivirao se požarni alarm.

Podaci o aktiviranom alarmu sadržani su u sistemu ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) koji je odgovoran za prenos informacija iz aviona ka komunikacijskim centrima na tlu.

Aktiviranje požarnog alarma ne znači nužno i postojanje vatre, čak ni to da su piloti bili svjesni uzbune, tvrde stručnjaci, a prenosi CNN.

Ne treba zaboraviti da crna kutija, koja sadrži najvažnije informacije o letu MS804, još uvijek nije pronađena. Crna kutija se nalazi u svim avionima i bilježe razgovore pilota i rad sistema kojim se letjelica upravlja.

Podsjećamo, u četvrtak ujutro avion sa 66 putnika i članova posade srušio se u more nekoliko minuta nako ulaska u egipatski zračni prostor. Avion je letio na liniji Pariz-Kairo.

Olupina je pronađena, dok spasioci nisu pronašli preživjele putnike. Egipatske vlasti nisu isključile mogućnost terorizma s obzirom da je hipoteza o ekploziji jedno od najčešće spominjanih uzroka nesreće.