Svijet
1

EgyptAir: Francuske i egipatske vlasti u svađi zbog tragova eksploziva u ostacima aviona

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Istražitelji Francuskog instituta u Kairu su prošle sedmice pronašli tragove eksploziva TNT u ostacima aviona EgyptAir koji se srušio u maju, što je dovelo do svađe francuskih i egipatskih vlasti.

Porijeklo tragova eksploziva za sada je još uvijek nepoznato, a egipatske pravosudne vlasti nisu dozvolile francuskim istražiocima da detaljno pregledaju ostatke Airbusa A320.

Egipat želi da s Francuskom napravi zajednički izvještaj u kojem bi bilo potvrđeno postojanje TNT-a u ostacima aviona, dok je Francuska to odbila, jer njeni istražioci nisu bili u mogućnosti obaviti adekvatnu inspekciju kojom bi otkrili na koji način je eksploziv dospio u avion.

Airbas A320 na letu MS804 iz Pariza za Kairo srušio se 19. maja u istočnom dijelu Sredozemnog mora, kada je poginulo svih 66 putnika i članova posade, među kojima je bilo 15 francuskih državljana.

Uzrok nesreće i dalje je nepoznat. Prema audio snimku iz Crne kutije, u avionu je u posljednjim trenucima leta došlo do požara, saopćili su istražioci u julu.

Snimci također, ukazuju na pojavu dima u toaletu aviona tokom posljednjeg leta, dok su na ostacima prednjeg dijela aviona bili vidljivi znakovi oštećenja izazvanog visokom temperaturo